Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Τα 5 βήματα για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων

Ημερομηνία: 16 Οκτωβρίου, 2014 22:28
Τα 5 βήματα για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων

Του Jens Sejer Andersen

Η χειραγώγηση αγώνων και οργανωμένων αθλητικών εκδηλώσεων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα μεμονωμένο πρόβλημα των αθλητών προπονητών διαιτητών ή κριτών και αθλητικών στελεχών και παραγόντων που εξαπατούν. Θεωρείται ως ένα κοινωνικό πρόβλημα, μια πρόκληση των υψηλών κλιμακίων  της αθλητικής βιομηχανίας και αγοράς. Η κοινή επιθυμία των Ευρωπαϊκών κρατών για την καταπολέμηση του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος, ανοίγει νέους δρόμους για τη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων, του αθλητικού κινήματος αλλά και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. 

Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για το Συμβούλιο της Ευρώπης, και όμως προκαλεί τουλάχιστον ένα σημαντικό ερώτημα:  Αν κάποιες αθλητικές οργανώσεις εκτίθενται σε κίνδυνο της διαφθοράς, ο οποίος προκαλείται από διεφθαρμένους ανθρώπους μέλη της οργάνωσης  και τις παράνομες πρακτικές τους, πώς μπορούν αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι αυτόνομοι και αυτοδιοίκητοι αθλητικοί θεσμοί να λειτουργήσουν ως αξιόπιστοι εταίροι στην καταπολέμηση του στησίματος αγώνων;  

Ας έχουμε κατά νου ότι τα στημένα παιχνίδια δεν είναι η μόνη περιοχή αθλητικής διαφθοράς και σκανδαλώδους προκλήσεως της κοινωνίας . Στο συνέδριο MINEPS V πέρυσι στο Βερολίνο, οι ευρωπαίοι υπουργοί αθλητισμού, και οι συνεργάτες  από όλο τον κόσμο όρισαν μια σειρά από προκλήσεις που πρέπει να επιλυθούν σε συνεργασία μεταξύ του αθλητικού κινήματος, τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις δημόσιες αρχές. 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες απαίτησαν μια πιο βιώσιμη διοργάνωση γιγάντιων αθλητικών γεγονότων αφήνοντας πίσω λιγότερους «λευκούς ελέφαντες» και περισσότερα οφέλη για τις κοινωνίες και τους πολίτες που πληρώνουν από την φορολόγησή τους  για να τα φιλοξενήσει. Θα ήθελαν επίσης να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην διάφανη ηγεσία και την χρηστή διακυβέρνηση του αθλητισμού και των φορέων του. Επιβεβαίωσαν ότι το ντόπινγκ και το εμπόριο αναβολικών είναι ακόμα σημαντικές απειλές.

Κάλεσαν τέλος τους αθλητικούς θεσμούς για μια αθλητική ζωή που είναι ανοικτή προσβάσιμη δωρεάν και ασφαλής για όλες τις ηλικίες και ικανότητες, έτσι ώστε να μπορεί να σπάσει τον φαύλο κύκλο της μείωσης της υγείας και φυσικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.  Αν το αυτόνομο και ανεξάρτητο αθλητικό κίνημα θέλει να είναι και να ενεργεί ως αξιόπιστος και αποτελεσματικός εταίρος  των ευρωπαϊκών κρατών κυβερνήσεων και πολιτών, στην αντιμετώπιση αυτών των παγκόσμιων προκλήσεων, απαιτείται να τοποθετηθεί σε έναν κοινό παρονομαστή : ένα πολύ καλύτερο επίπεδο διακυβέρνησης από ό, τι σήμερα, κυρίως σε εθνικά και διεθνή όργανα αθλητικής διοίκησης.

Παρόλο που οι παγκόσμιες κραυγαλέες ιστορίες αποδεδειγμένης αθλητικής διαφθοράς  φιγουράρουν στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, και τις παγκόσμιες αθλητικές ομοσπονδίες FIFA, FIVB, IWF, IHF , τελικά, η διαφθορά στον αθλητισμό, είναι μάλλον μια συνέπεια κακών  δομών παρά κακών ανθρώπων. Εν ολίγοις, οι παρελθοντικές ερασιτεχνικές δομές σύνδεσης του οργανωμένου αθλητισμού σε ενώσεις, ομοσπονδίες, συνομοσπονδίες και ολυμπιακές επιτροπές δεν ήταν σε θέση να σηκώσουν  το βάρος  της ηθικής, διαφάνειας και ακεραιότητας , κατά την μετάβασή τους από ΜΚΟ κοινωφελούς χαρακτήρα , σε αθλητικές κερδοσκοπικές  βιομηχανίες, και της νέας τεράστιας εμπορικής επιτυχίας που έχουν διανύσει. 

Ο ιρλανδός  συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ είπε:  «μπορώ να αντισταθώ πάντα - εκτός από τον πειρασμό».Πολλοί πειρασμοί  προσφέρεται στον επαγγελματικό αθλητισμό, και σπάνια υπάρχουν μηχανισμοί εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου για να βοηθήσουν τις αυτόνομες και ανεξάρτητες αθλητικές οργανώσεις και τις αθλητικές ηγεσίες τους να αντισταθούν στην διαφθορά και τον χρηματισμό. Μια επιστημονική αθλητική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Δανέζικο Μ.Κ.Ο. «Παίξτε το παιχνίδι» και 6 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, 35 Ολυμπιακές Αθλητικές Ομοσπονδίες  το 2012 έδειξε ότι μόνο το ένα τρίτο εξ αυτών είχε επιτροπές δεοντολογίας, επιτροπές ελέγχου ή οικονομικών επιτροπών, και μόνο μια είχε μια πραγματικά ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας.

Λιγότερες από 5 είχαν αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια για το μοίρασμα των χρηματικών κεφαλαίων ανάπτυξης του αθλήματος τους.  Άλλες έρευνες δείχνουν ότι λιγότερο από το ήμισυ των ομοσπονδιών δημοσιεύουν τις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις, και ισολογισμούς  τους ή τους αναφέρουν κατόπιν επίμονου αιτήματος.

Η Ευρωπαϊκή και εθνική κρατική παρέμβαση στον αθλητισμό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Ένα από τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα είναι το δικαίωμα να σχηματίζονται και να λειτουργούν ελεύθερα ενώσεις ανθρώπων σε συλλογικό σωματειακό επίπεδο , και θα πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε τις αξίες που οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, εθελοντικές αθλητικές οργανώσεις και κοινότητες μεταλαμπαδεύουν στα ευρωπαϊκά έθνη μας.  Υπάρχει, ωστόσο, μια πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ της μικρής γυμναστικής κοινότητας ή αθλητικής λέσχης στο κοντινό μας χωριό και τους εθνικούς αθλητικούς φορείς ενώσεις ομοσπονδίες ή διεθνείς συν-ομοσπονδίες που οδηγούν σε μια παγκόσμια, εξαιρετικά κερδοφόρα αθλητική βιομηχανία της αναψυχής και του θεάματος. 

Στον τομέα των αθλητικών επιχειρήσεων, με τη ταχεία και αυξανόμενη κυκλοφορία του μεγάλου πακτωλού χρήματος, εύκολα μπορεί η ελευθερία κινήσεων που η κοινωνία έδωσε στην ένωση και την ομοσπονδία να διαστρεβλωθούν και να μετατρέψει τον αθλητισμό σε ένα θερμοκήπιο για φοροδιαφυγή, δωροδοκία, διαφθορά κατάχρηση εξουσίας  και συνεργασίας των αθλητικών αυτών θεσμών με το διεθνές οργανωμένο έγκλημα.  

Αυτό είναι το δίδαγμα από επιστημονικές μελέτες χειραγώγησης αθλητικών αγώνων και αποτελεσμάτων [match-fixing] , της φαρμακοδιέγερσης  [ντόπινγκ], η παράνομη εμπορία και διακίνηση αναβολικών και ναρκωτικών,  και άλλες απειλές για τον αθλητισμό και την κοινωνία. Οι αναφορές, και το μάθημα από το πάθημα, αλάνθαστα επισημαίνουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη για καλύτερη χρηστή διακυβέρνηση στον αθλητισμό.  Έτσι, για το πώς θα μπορέσουν , οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δρουν ενάντια στις παθογένειες του αθλητισμού, χωρίς να παραβιάζει την αυτονομία και ελευθερία του,  καλούνται να λάβουν μέτρα δράσεις και συνεργασίες μέσα από πέντε συγκεκριμένες προτάσεις :

Πρώτα απ 'όλα, είναι δικαίωμα και καθήκον των ευρωπαϊκών κρατών, κυβερνήσεων και αθλητικών υπουργείων να προστατεύουν τα χρήματα των φορολογουμένων. Ο αυτόνομος οργανωμένος αθλητισμός, οι ενώσεις και αθλητικές ομοσπονδίες λαμβάνουν μαζικές τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις σε όλα τα επίπεδα, τη στήριξη για δραστηριότητες σε επίπεδο βάσης και τοπικές αθλητικές εγκαταστάσεις, επενδύσεις σε εκστρατείες διεκδίκησης  μεγάλων αθλητικών γεγονότων, ανάπτυξη ταλέντων και τα λοιπά.

Σε αντάλλαγμα, οι δημόσιες αρχές έχουν το δικαίωμα να απαιτούν επαρκή πρότυπα ελέγχου διαφάνειας και της λογοδοσίας του που, πως, γιατί ,και από ποιον, προς ποιον, ξοδεύτηκαν χρήματα από το υστέρημα των φορολογούμενων ευρωπαίων πολιτών

Δεύτερον: είναι δικαίωμα και καθήκον των ευρωπαϊκών κρατών, κυβερνήσεων και αθλητικών υπουργείων να διατηρούν μια μόνιμη δημόσια πίεση στις αθλητικές οργανώσεις και ομοσπονδίες, επιμένοντας στην αποκάλυψη, πλήρως αποσαφήνιση και τιμωρία υπαίτιων  σκανδαλών, καθώς και την παροχή προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και ολυμπιακές επιτροπές, εργαλείων που χρειάζονται για να βελτιώσουν τη διαφάνεια ακεραιότητα και χρηστή διακυβέρνησή τους. 

Τρίτον: Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στη δημιουργία ενός πλαισίου για τακτικό διάλογο μεταξύ των διεθνών αθλητικών οργανισμών και των κυβερνήσεων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,  είναι δικαίωμα και καθήκον των ευρωπαϊκών κρατών, κυβερνήσεων και αθλητικών υπουργείων να ορίσουν  τις κατευθυντήριες γραμμές για την κατανομή των ρόλων μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και των δημόσιων αρχών, και ρύθμισης των ελάχιστων απαιτήσεων και προδιαγραφών  για τη χρηστή αδιάφθορη διακυβέρνηση στον αθλητισμό.

Τέταρτον : Για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ας ληφθεί υπόψη μια κλήση από 300 εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στο παγκόσμιο συνέδριο Play the Game 2011 στην Κολωνία, όπου ζήτησαν μια παγκόσμια διάσκεψη σχετικά με όλες τις μορφές της διαφθοράς στον αθλητισμό. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να διοργανώσει  μια τέτοια διάσκεψη, σε συνεργασία με την UNESCO.

Τέλος, όλοι αναρωτιούνται πως θα τιθασεύσουν  τον ελέφαντα της αθλητικής διαφθοράς . Το κάθε Κράτος – Μέλος λέει ότι χρειαζόμαστε διεθνή συντονισμό για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον αθλητισμό, αλλά κανείς δεν φαίνεται να ξέρει ποιος πρόκειται να φέρει αυτό το συντονισμό σε λειτουργία και δράση. Μήπως είναι πιθανό ο συντονισμός θα γίνει από τον από μηχανής θεό, ή μέσω ενός είδους του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου;

Η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην ίδρυση ενός διεθνούς γραφείο συμψηφισμού για την ακεραιότητα στον αθλητισμό, έναν θεσμό που θα μπορούσε να διασφαλίσει το συντονισμό, τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών και την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών για την καταπολέμηση των διαφόρων ειδών της διαφθοράς στον αθλητισμό.  Μπορεί να κοστίσει ένα κάποια  χρήματα, αλλά το να αφεθεί η τραγική κατάσταση του ευρωπαϊκού αθλητισμού στην τύχη της και σε αδράνεια ίσως να αναιρεθεί αργότερα όταν θα είναι πλέον αργά και θα έχει ένα ακόμη υψηλότερο κόστος και ρίσκο για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τα υπουργεία αθλητισμού και τελικά για τους ευρωπαίους πολίτες.

Με την τεράστια επίδραση του αθλητισμού στην καθημερινή ζωή των ευρωπαίων πολιτών, όσον αφορά την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία, την οικονομία, την ευρωστία και υγεία, τη ζωή της κοινότητας, τον αστικό σχεδιασμό, την προσωπική ανάπτυξη και άλλους ζωτικούς τομείς, χρειαζόμαστε αδιάφθορες αθλητικές ηγεσίες και διακυβερνήσεις  που να μπορούμε να εμπιστευτούμε και  αθλητικές οργανώσεις  ενώσεις και ομοσπονδίες που μπορούν να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό δεν θα συμβεί χωρίς την ενεργό συμμετοχή και την ετοιμότητά  ευρωπαϊκών κρατών, κυβερνήσεων και αθλητικών υπουργείων να λάβουν όλα εκείνα  τα επόμενα βήματα για την καταπολέμηση της δόλιας αθλητικής διακυβέρνησης, της διαφθοράς της εξαπάτησης του χρηματισμού και της δωροδοκίας στον αθλητισμό.
 
*Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων  ΜΚΟ - PLAY THE GAME
Ομιλία στο 13ο Συμβούλιο της Ευρώπης  στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Υπουργών  αρμόδιων για τον αθλητισμό που έγινε στις 18 / 9 / 2014 στο Magglingen, Ελβετία και κατέληξε στην υπογραφή της Σύμβασης κατά της Χειραγώγησης των Αθλητικών Αγώνων.

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Ολλανδία
Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Ολλανδία Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 22:25

Δύο άνθρωποι, ένας ενήλικας κι ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία όταν τρένο παρέσυρε ένα αυτοκίνητο, όπως μεταδίδει το BBC.

Περισσότερα...
Διαιτητής κάνει θέατρο για να αποβάλλει τον Φαμπιάνο! (vid)
Διαιτητής κάνει θέατρο για να αποβάλλει τον Φαμπιάνο! (vid) Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 21:30

Βραζιλιάνος διαιτητής πρωτοτύπησε στον αγώνα Βάσκο Ντα Γκάμα - Φλαμένγκο, αφού έγινε ο πρώτος ρέφερι στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που έκανε θέατρο για να αποβάλλει ποδοσφαιριστή και συγκεκριμένα τον Λουίς Φαμπιάνο!

Περισσότερα...
Συγκλονίζει ο Κλάσνιτς στην άνιση μάχη που δίνει (vid)
Συγκλονίζει ο Κλάσνιτς στην άνιση μάχη που δίνει (vid) Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 20:29

Συγκλονιστικό είναι το ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης NDR για την περιπέτεια της υγείας του άλλοτε φορ της Βέρντερ, Ιβάν Κλάσνιτς, που δίνει μάχη για τη ζωή του κάνοντας αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα εδώ και 13 χρόνια!

Περισσότερα...
Στα όρια του ο Παντελίδης, δεν έγινε προπόνηση στον Ηρακλή
Στα όρια του ο Παντελίδης, δεν έγινε προπόνηση στον Ηρακλή Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 20:04

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στον Ηρακλή. Ο Σάββας Παντελίδης απηυδισμένος από τις συνθήκες που συνάντησε απόψε (27/3) στη Μίκρα τα βρόντηξε αποφασίζοντας να μην γίνει η προπόνηση.

Περισσότερα...
Ποινική δίωξη για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ποινική δίωξη για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΚΕΕΛΠΝΟ Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 19:28

Ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα μεταξύ των οποίων για απάτη με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, αλλά και για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας για την υπόθεση με τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών από το ΚΕΕΛΠΝΟ...

Περισσότερα...
Σαββίδης: "Ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα"
Σαββίδης: "Ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα" Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 19:21

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης αισιοδοξεί πως η ώρα του Δικεφάλου να πάρει το πρωτάθλημα έχει φτάσει, ενώ για τη φετινή σεζόν ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας την κατάκτηση του Κυπέλλου και τρεις νίκες στα επόμενα ματς με τον Παναθηναϊκό.

Περισσότερα...
Ζήτησε συγγνώμη ο Λίλα για τη χλεύη κατά ιερέων και χριστιανισμού
Ζήτησε συγγνώμη ο Λίλα για τη χλεύη κατά ιερέων και χριστιανισμού Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 18:57

Ο Αλβανός, ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα, Αντι Λίλα με ανάρτησή του στο Facebook ζήτησε συγγνώμη για τα χλευαστικά του σχόλια απέναντι στους ιερείς και τον χριστιανισμό.

Περισσότερα...
Διευκρινήσεις από τον ΣΚΑΪ για το στοίχημα στο Survivor
Διευκρινήσεις από τον ΣΚΑΪ για το στοίχημα στο Survivor Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 18:47

Στον ΣΚΑΪ πληροφορηθήκαμε ότι η εκπομπή SURVIVOR, έχει γίνει αντικείμενο στοιχήματος από φορείς διοργάνωσης στοιχηματισμού, που εδρεύουν τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός αυτής.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3