Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Το περιεχόμενο της επιστολής της ΕΠΟ στις Ενώσεις για το νέο νόμο

Ημερομηνία: 28 Νοεμβρίου, 2014 10:31
Το περιεχόμενο της επιστολής της ΕΠΟ στις Ενώσεις για το νέο νόμο

Με επιστολή τριών σελίδων που εστάλη στις 27/11 στις ενώσεις – μέλη της, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ.Σαρρής, τοποθετείται στον νέο αθλητικό νόμο που από την Τρίτη (25/11) βρίσκεται σε διαβούλευση.

Αρχικά στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΕΠΟ συμμετείχε σε δύο συναντήσεις με την νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Υπουργείου, θέτοντας θέματα που κατά την γνώμη της «αφορούν μεν την οργάνωση και λειτουργία του αθλήματος του ποδοσφαίρου, αλλά βρίσκονται εκτός της σφαίρας του αυτοδιοίκητου».

Στην συνέχεια αναφέρει τα εξής: «Η « δημοσιοποίηση του σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου επιβεβαίωσε απολύτως τις αρχικές εκτιμήσεις της ομοσπονδίας σχετικώς με τους βασικούς στόχους και τις επιδιώξεις των συντακτών του. Η κατάργηση κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και αυτονομίας των ποδοσφαιρικών αρχών και οργάνων, η διαμόρφωση των όρων και προϋποθέσεων για τον πλήρη έλεγχο της ΕΠΟ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους αρμόδιους υπουργούς, η απόλυτη ποινικοποίηση κάθε διοικητικής δραστηριότητας στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την κατάργηση ακόμη και του τεκμηρίου αθωότητας, η πλήρης και απόλυτη καταστρατήγηση του Καταστατικού και των Κανονισμών και η διάλυση της θεσμοθετημένης πυραμιδικής οργάνωσης του αθλήματος (Σωματείο-Ενωση-Ομοσπονδία) με την κατάργηση των Ενώσεων (χάνουν πλέον την ιδιότητα του μέλους της ΕΠΟ αφού δεν μετέχουν στις γενικές συνελεύσεις) είναι μερικά από εκείνα τα στοιχεία που προκύπτουν, ως δήθεν προτάσεις, από το κείμενο του σχεδίου και αποτελούν την αποκλειστική επιδίωξη των εμπνευστών του.
Εννοείται, πως στο κείμενο του σχεδίου του νέου νόμου δεν υπάρχει πουθενά η διάταξη της παραγράφου 12 του άρθρου 29 του Ν. 3479/2006 για το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου, της ΕΠΟ και των ενώσεων-μελών της. Οι συντάκτες του σχεδίου πέτυχαν να την... εξαερώσουν. Υπενθυμίζουμε, απλώς, ότι η διάταξη αυτή είχε ψηφιστεί από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2006 αφού πρώτα η ΕΠΟ είχε αποβληθεί, εξαιτίας κυβερνητικών παρεμβάσεων στη λειτουργία της, από μέλος της ΦΙΦΑ. Είναι τόση η επιθυμία των συντακτών τού νέου νόμου να καταργήσουν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, που έφτασαν σε ακραία όρια».

Στην συνέχεια η επιστολή αναφέρεται στον άρθρο 113 τoυ νόμου που αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα, αφού προβλέπει ότι: «Θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης και δικαιοδοτικών οργάνων των αθλητικών φορέων, καθώς και των οργάνων διαιτησίας, ισχύουν όσα προβλέπονται στον παρόντα νόμο, με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών και κανονιστικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, που βεβαιώνεται με γνωμοδότηση του Court Of Arbitration for Sport (CAS)».

Η θέση που παίρνει η ΕΠΟ πάνω σε αυτό καταγράφεται στην επιστολή ως εξής: «Από τη μια καταργούν το ισχύον άρθρο για το αυτοδιοίκητο και από την άλλη, με τη διάταξη του άρθρου 113 του σχεδίου του νέου νόμου, "καταργούν", οι ίδιοι από μόνοι τους, τα περισσότερα από τα προηγούμενα 112 άρθρα αρκεί κάποιος (χωρίς να είναι ευκρινές αν η πρόσκληση απευθύνεται στην ΕΠΟ, στην ΟΥΕΦΑ, στη ΦΙΦΑ ή σε κάποιον άλλο που ακόμη αναζητείται) να παρουσιάσει μια γνωμοδότηση του ∆ιεθνούς ∆ιαιτητικού ∆ικαστηρίου για τον Αθλητισμό (CAS) με την οποία να βεβαιώνεται ότι το καταστατικό και οι κανονισμοί της ∆ιεθνούς Ομοσπονδίας (της ΦΙΦΑ, δηλαδή) είναι αντίθετοι με τις διατάξεις του σχεδίου του νέου αθλητικού νόμου. Ζητούν, δηλαδή, από ένα ∆ιαιτητικό Αθλητικό ∆ικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε για να δικάζει διαφορές μεταξύ της ποδοσφαιρικής (και αθλητικής γενικότερα) οικογένειας και δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παρέχει "γνωμοδοτήσεις", να "γνωμοδοτήσει" χωρίς καμία διαδικασία δίκης, αφού η κάθε κυβέρνηση δεν ανήκει στην ποδοσφαιρική και αθλητική οικογένεια και δεν μπορεί να προσφύγει στο CAS ως διάδικος, σε τι ακριβώς;».

Καταλήγοντας στην επιστολή αναφέρεται ότι η ΕΠΟ ενημέρωσε αμέσως την FIFA και την UEFA, καταγράφοντας τις βασικές διατάξεις που καταργούν την πλήρη και απόλυτη εφαρμογή των καταστατικών και των κανονισμών της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας ομοσπονδίας.

Στη συνέχεια ο κ. Σαρρής λέει ότι: «Η διοίκηση της ΕΠΟ θα υπεραστπιστεί με όλους τους νόμιμους τρόπους την ανεξαρτησία και την αυτονομία της, απέναντι σε κάθε απόπειρα κυβερνητικής παρέμβασης με την πολύτιμη βοήθεια και συμμαχία των διεθνών ποδοσφαιρικών οργανισμών».

Τέλος απευθυνόμενος προς τις ενώσεις, τονίζει ότι προσδοκά την βοήθειά τους «ανεξαρτήτως εσωτερικών διαφορών, καθώς η υπόθεση της υπεράσπισης του αυτοδιοίκητου και της απόλυτης ισχύος των καταστατικών της FIFA, της UEFA είναι η μόνη οδός για να διατηρήσει η ΕΠΟ την ιδιότητα του μέλους και να μην αποβληθεί εκ νέου όπως συνέβη το 2006, από μέλος τους και να μην καταγράψει το ελληνικό ποδόσφαιρο και η χώρα μια τεράστια ήττα σε διεθνές επίπεδο».

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

"Επαγγελματίας γυρολόγος πρόεδρος, μικραίνει την ΑΕΛ"
"Επαγγελματίας γυρολόγος πρόεδρος, μικραίνει την ΑΕΛ" Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 22:57

Η ΠΑΕ Πλατανιάς εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Γιώργος Παράσχος από τον Αλέξη Κούγια, χαρακτηρίζοντας τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΛ, επαγγελματία γυρολόγο πρόεδρο!

Περισσότερα...
Η σέξι ντραμίστας από την Κορέα... (vid)
Η σέξι ντραμίστας από την Κορέα... (vid) Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 22:11

To όνομα της είναι A-Yeon. Είναι από την Κορέα και παίζει με ικανοποιητική ευχέρεια ντραμς. Βέβαια αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι παίζει κλασικά rock και metal κομμάτια φορώντας όσο πιο σέξι ρούχα γίνεται...

Περισσότερα...
Ουζουνίδης: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί"
Ουζουνίδης: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 21:47

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της Nova αναφορικά με το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μόλις δύο διπλά σε εννιά εκτός έδρας αναμετρήσεις, ο Μαρίνος Ουζουνίδης τόνισε «πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Περισσότερα...
Ένα βήμα εμπρός ένα βήμα πίσω ο ΠΑΟ, ισόπαλος 1-1 στην Κέρκυρα
Ένα βήμα εμπρός ένα βήμα πίσω ο ΠΑΟ, ισόπαλος 1-1 στην Κέρκυρα Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 21:39

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Μπεργκ, η Κέρκυρα ισοφάρισε με τον Επστάιν, ο Βενέτης αποσόβησε σίγουρο γκολ του Σουηδού φορ πάνω στη γραμμή και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών οι «πράσινοι».

Περισσότερα...
"Ο Κούγιας μας έβριζε με ακατονόμαστες εκφράσεις" (vid)
"Ο Κούγιας μας έβριζε με ακατονόμαστες εκφράσεις" (vid) Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 20:54

Ο Γιώργος Παράσχος μετά το ματς του Πλατανιά στη Λάρισα με την ΑΕΛ, κατήγγειλε ότι ο Αλέξης Κούγιας εξύβρισε τον ίδιο και τον βοηθό του Π. Γκουτσίδη. Επεισοδιακή η συνέντευξη Τύπου με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΛ να αποκαλεί τον Πλατανιά «ομάδα της παράγκας...

Περισσότερα...
Δύο φοιτητές και ένας διδάσκων σε τμήμα ΤΕΙ!
Δύο φοιτητές και ένας διδάσκων σε τμήμα ΤΕΙ! Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 20:36

Τμήμα ΤΕΙ έχει στο πρώτο έτος σπουδών δύο (2) φοιτητές και έναν διδάσκοντα! Λειτουργεί στη Ζάκυνθο και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς εύλογα οι συνθήκες διδασκαλίας μοιάζουν με... ιδιαίτερο φροντιστηριακό μάθημα. 

Περισσότερα...
Ισοπαλία (1-1) που βόλεψε και τους δύο στη Λιβαδειά
Ισοπαλία (1-1) που βόλεψε και τους δύο στη Λιβαδειά Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 19:40

O Λεβαδειακός έπειτα από επτά διαδοχικές ήττες επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα με την ισοπαλία (1-1) κόντρα στον Ατρόμητο, που επίσης άφησε πίσω του τις «κακές» ήττες με Πανιώνιο και Κέρκυρα. Λε Ταλέκ στο 10' και Γιουσούφ στο 73' τα γκολ των δύο...

Περισσότερα...
Δοκάρια ναι, γκολ όχι, στο ΑΕΛ - Πλατανιάς
Δοκάρια ναι, γκολ όχι, στο ΑΕΛ - Πλατανιάς Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 19:25

Τρία δοκάρια, ένα για την ΑΕΛ και δύο για τον Πλατανιά, αλλά κανένα γκολ στην «AEL FC Αρένα». Τους 15 βαθμούς έφτασαν οι «βυσσινί» και παρέμειναν στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη. Στους 22 οι Κρητικοί και στο -3 από την πεντάδα.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3