Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Το CAS "διαψεύδει" τους ισχυρισμούς της ΕΠΟ!

Ημερομηνία: 30 Νοεμβρίου, 2014 22:05
Το CAS "διαψεύδει" τους ισχυρισμούς της ΕΠΟ!  SoccerPlus.gr - Θέμα

Την αντίδραση της ΕΠΟ προκάλεσε, εκτός των άλλων, το άρθρο 113 του υπό διαβούλευση νέου αθλητικού νόμου που έχει τον χαρακτήρα ασφαλιστικής δικλείδας και αναφέρει ότι «θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης και δικαιοδοτικών οργάνων των αθλητικών φορέων, καθώς και των οργάνων διαιτησίας, ισχύουν όσα προβλέπονται στον παρόντα νόμο, με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών και κανονιστικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, που βεβαιώνεται με γνωμοδότηση του Court Of Arbitration forSport (CAS)».

Η ΕΠΟ με την επιστολή που έστειλε στις Ενώσεις εξέφρασε την αντίρρηση της για την προοπτική της εμπλοκής του CAS, διότι όπως υποστήριξε στην επιστολή αυτή: A) To CAS "δεν βγάζει γνωμοδοτήσεις", Β) Είναι ένα "ιδιωτικό δικαστήριο", Γ) Ασκεί διαιτησία για την επίλυση διαφορών στον αθλητισμό και "δεν δικάζει αθλητικούς νόμους".

Όμως το περιεχόμενο της επίσημης ιστοσελίδας του CAS διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ομοσπονδίας και την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρει προς τις Ενώσεις - μέλη της διότι, όπως το ίδιο το CAS αναφέρει:

Α) Στη λειτουργία του προβλέπεται ότι δίνει "συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις" σχετικά με νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, σε αντίθεση με όσα λέει η ΕΠΟ.

B) Το CAS δεν είναι ένα απλό "ιδιωτικό δικαστήριο" όπως θέλει να το παρουσιάσει η ΕΠΟ, υπό την έννοια, όπως το ίδιο υποστηρίζει, ότι "οι αποφάσεις του έχουν ίδια ισχύ με αυτές των τακτικών δικαστηρίων".

Γ) Το ίδιο το CAS προβλέπει ότι μπορεί να δικάζει κάθε θέμα που αφορά στον αθλητισμό ακόμη και "θέματα εμπορικής φύσεως όπως μια σύμβαση χορηγίας".

Άρα πως μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί ότι δεν μπορεί να "δικάσει" έναν αθλητικό νόμο όταν δέχεται να δικάσει μια σύμβαση χορηγίας;

Διαβάστε τις απαντήσεις που δίνει το ίδιο το CAS σχετικά με το ποιες είναι οι αρμοδιότητές του, ποιες υποθέσεις δικάζει και ποιος μπορεί να παραπέμψει μια υπόθεση σε αυτό. Οι απαντήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που επιχείρησε η διοίκηση της ΕΠΟ να περάσει στις Ενώσεις.

Ποια είναι η λειτουργία του CAS;

Το CAS έχει ως αποστολή την επίλυση νομικών διαφορών στον τομέα του αθλητισμού. Το κάνει αυτό προφέροντας αποφάσεις που έχουν την ίδια ισχύ με αυτές των τακτικών δικαστηρίων.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους συναινετικά μέσω της διαμεσολάβησης,όταν αυτή επιτρέπεται. Επιπλέον, το CAS δίνει συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Τέλος, τo CAS δημιουργεί μη μόνιμα δικαστήρια, κάτι που πραγματοποιείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους Αγώνες Κοινοπολιτείας ή άλλα παρόμοια σημαντικά γεγονότα. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις στα γεγονότα αυτά, θεσπίζονται ειδικοί διαδικαστικοί κανόνες για κάθε περίσταση.

Ποια είδη διαφορών μπορούν να διευθετηθούν στο CAS;

Κάθε διαφορά που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό μπορεί να διευθετηθεί στο CAS, από εμπορικής φύσεως (π.χ. σύμβαση χορηγίας) μέχρι και απόφαση πειθαρχικού χαρακτήρα ενός αθλητικού οργανισμού(π.χ. υπόθεση ντόπινγκ).

Ποιος μπορεί να παραπέμψει μία υπόθεση στο CAS;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να προσφύγει στο CAS, όπως αθλητές, σωματεία, αθλητικές ομοσπονδίες, διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων, χορηγοί, τηλεοπτικές εταιρείες.

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

"Επαγγελματίας γυρολόγος πρόεδρος, μικραίνει την ΑΕΛ"
"Επαγγελματίας γυρολόγος πρόεδρος, μικραίνει την ΑΕΛ" Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 22:57

Η ΠΑΕ Πλατανιάς εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Γιώργος Παράσχος από τον Αλέξη Κούγια, χαρακτηρίζοντας τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΛ, επαγγελματία γυρολόγο πρόεδρο!

Περισσότερα...
Η σέξι ντραμίστας από την Κορέα... (vid)
Η σέξι ντραμίστας από την Κορέα... (vid) Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 22:11

To όνομα της είναι A-Yeon. Είναι από την Κορέα και παίζει με ικανοποιητική ευχέρεια ντραμς. Βέβαια αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι παίζει κλασικά rock και metal κομμάτια φορώντας όσο πιο σέξι ρούχα γίνεται...

Περισσότερα...
Ουζουνίδης: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί"
Ουζουνίδης: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 21:47

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της Nova αναφορικά με το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μόλις δύο διπλά σε εννιά εκτός έδρας αναμετρήσεις, ο Μαρίνος Ουζουνίδης τόνισε «πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Περισσότερα...
Ένα βήμα εμπρός ένα βήμα πίσω ο ΠΑΟ, ισόπαλος 1-1 στην Κέρκυρα
Ένα βήμα εμπρός ένα βήμα πίσω ο ΠΑΟ, ισόπαλος 1-1 στην Κέρκυρα Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 21:39

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Μπεργκ, η Κέρκυρα ισοφάρισε με τον Επστάιν, ο Βενέτης αποσόβησε σίγουρο γκολ του Σουηδού φορ πάνω στη γραμμή και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών οι «πράσινοι».

Περισσότερα...
"Ο Κούγιας μας έβριζε με ακατονόμαστες εκφράσεις" (vid)
"Ο Κούγιας μας έβριζε με ακατονόμαστες εκφράσεις" (vid) Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 20:54

Ο Γιώργος Παράσχος μετά το ματς του Πλατανιά στη Λάρισα με την ΑΕΛ, κατήγγειλε ότι ο Αλέξης Κούγιας εξύβρισε τον ίδιο και τον βοηθό του Π. Γκουτσίδη. Επεισοδιακή η συνέντευξη Τύπου με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΛ να αποκαλεί τον Πλατανιά «ομάδα της παράγκας...

Περισσότερα...
Δύο φοιτητές και ένας διδάσκων σε τμήμα ΤΕΙ!
Δύο φοιτητές και ένας διδάσκων σε τμήμα ΤΕΙ! Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 20:36

Τμήμα ΤΕΙ έχει στο πρώτο έτος σπουδών δύο (2) φοιτητές και έναν διδάσκοντα! Λειτουργεί στη Ζάκυνθο και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς εύλογα οι συνθήκες διδασκαλίας μοιάζουν με... ιδιαίτερο φροντιστηριακό μάθημα. 

Περισσότερα...
Ισοπαλία (1-1) που βόλεψε και τους δύο στη Λιβαδειά
Ισοπαλία (1-1) που βόλεψε και τους δύο στη Λιβαδειά Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 19:40

O Λεβαδειακός έπειτα από επτά διαδοχικές ήττες επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα με την ισοπαλία (1-1) κόντρα στον Ατρόμητο, που επίσης άφησε πίσω του τις «κακές» ήττες με Πανιώνιο και Κέρκυρα. Λε Ταλέκ στο 10' και Γιουσούφ στο 73' τα γκολ των δύο...

Περισσότερα...
Δοκάρια ναι, γκολ όχι, στο ΑΕΛ - Πλατανιάς
Δοκάρια ναι, γκολ όχι, στο ΑΕΛ - Πλατανιάς Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 19:25

Τρία δοκάρια, ένα για την ΑΕΛ και δύο για τον Πλατανιά, αλλά κανένα γκολ στην «AEL FC Αρένα». Τους 15 βαθμούς έφτασαν οι «βυσσινί» και παρέμειναν στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη. Στους 22 οι Κρητικοί και στο -3 από την πεντάδα.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3