Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Το CAS "διαψεύδει" τους ισχυρισμούς της ΕΠΟ!

Ημερομηνία: 30 Νοεμβρίου, 2014 22:05
Το CAS "διαψεύδει" τους ισχυρισμούς της ΕΠΟ!  SoccerPlus.gr - Θέμα

Την αντίδραση της ΕΠΟ προκάλεσε, εκτός των άλλων, το άρθρο 113 του υπό διαβούλευση νέου αθλητικού νόμου που έχει τον χαρακτήρα ασφαλιστικής δικλείδας και αναφέρει ότι «θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης και δικαιοδοτικών οργάνων των αθλητικών φορέων, καθώς και των οργάνων διαιτησίας, ισχύουν όσα προβλέπονται στον παρόντα νόμο, με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών και κανονιστικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, που βεβαιώνεται με γνωμοδότηση του Court Of Arbitration forSport (CAS)».

Η ΕΠΟ με την επιστολή που έστειλε στις Ενώσεις εξέφρασε την αντίρρηση της για την προοπτική της εμπλοκής του CAS, διότι όπως υποστήριξε στην επιστολή αυτή: A) To CAS "δεν βγάζει γνωμοδοτήσεις", Β) Είναι ένα "ιδιωτικό δικαστήριο", Γ) Ασκεί διαιτησία για την επίλυση διαφορών στον αθλητισμό και "δεν δικάζει αθλητικούς νόμους".

Όμως το περιεχόμενο της επίσημης ιστοσελίδας του CAS διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ομοσπονδίας και την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρει προς τις Ενώσεις - μέλη της διότι, όπως το ίδιο το CAS αναφέρει:

Α) Στη λειτουργία του προβλέπεται ότι δίνει "συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις" σχετικά με νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, σε αντίθεση με όσα λέει η ΕΠΟ.

B) Το CAS δεν είναι ένα απλό "ιδιωτικό δικαστήριο" όπως θέλει να το παρουσιάσει η ΕΠΟ, υπό την έννοια, όπως το ίδιο υποστηρίζει, ότι "οι αποφάσεις του έχουν ίδια ισχύ με αυτές των τακτικών δικαστηρίων".

Γ) Το ίδιο το CAS προβλέπει ότι μπορεί να δικάζει κάθε θέμα που αφορά στον αθλητισμό ακόμη και "θέματα εμπορικής φύσεως όπως μια σύμβαση χορηγίας".

Άρα πως μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί ότι δεν μπορεί να "δικάσει" έναν αθλητικό νόμο όταν δέχεται να δικάσει μια σύμβαση χορηγίας;

Διαβάστε τις απαντήσεις που δίνει το ίδιο το CAS σχετικά με το ποιες είναι οι αρμοδιότητές του, ποιες υποθέσεις δικάζει και ποιος μπορεί να παραπέμψει μια υπόθεση σε αυτό. Οι απαντήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που επιχείρησε η διοίκηση της ΕΠΟ να περάσει στις Ενώσεις.

Ποια είναι η λειτουργία του CAS;

Το CAS έχει ως αποστολή την επίλυση νομικών διαφορών στον τομέα του αθλητισμού. Το κάνει αυτό προφέροντας αποφάσεις που έχουν την ίδια ισχύ με αυτές των τακτικών δικαστηρίων.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους συναινετικά μέσω της διαμεσολάβησης,όταν αυτή επιτρέπεται. Επιπλέον, το CAS δίνει συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Τέλος, τo CAS δημιουργεί μη μόνιμα δικαστήρια, κάτι που πραγματοποιείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους Αγώνες Κοινοπολιτείας ή άλλα παρόμοια σημαντικά γεγονότα. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις στα γεγονότα αυτά, θεσπίζονται ειδικοί διαδικαστικοί κανόνες για κάθε περίσταση.

Ποια είδη διαφορών μπορούν να διευθετηθούν στο CAS;

Κάθε διαφορά που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό μπορεί να διευθετηθεί στο CAS, από εμπορικής φύσεως (π.χ. σύμβαση χορηγίας) μέχρι και απόφαση πειθαρχικού χαρακτήρα ενός αθλητικού οργανισμού(π.χ. υπόθεση ντόπινγκ).

Ποιος μπορεί να παραπέμψει μία υπόθεση στο CAS;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να προσφύγει στο CAS, όπως αθλητές, σωματεία, αθλητικές ομοσπονδίες, διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων, χορηγοί, τηλεοπτικές εταιρείες.

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΣ Βοιωτίας: Ενημέρωση Δρόσου για όσα απίστευτα συμβαίνουν
ΕΠΣ Βοιωτίας: Ενημέρωση Δρόσου για όσα απίστευτα συμβαίνουν Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 21:58

Απίστευτες καταστάσεις συμβαίνουν στην ΕΠΣ Βοιωτίας και αρχίζουν να διαρρέουν με αφορμή την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ε.Ε. την Πέμπτη 23/2. Σε αυτήν έγινε...

Περισσότερα...
Στο "κόκκινο" το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία
Στο "κόκκινο" το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 21:48

Ατμόσφαιρα όξυνσης πυροδοτείται στην αλβανική πολιτική ζωή καθώς για έβδομη συνεχή ημέρα η κεντροδεξιά αντιπολίτευση διαδηλώνει στο κέντρο των Τιράνων ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα.

Περισσότερα...
Γιατί σχεδόν κανείς δεν θέλει πια τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Γιατί σχεδόν κανείς δεν θέλει πια τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 21:22

Την Τετάρτη (22/02), η Βουδαπέστη ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αφήνοντας μόνες υποψήφιες πόλεις το Παρίσι και το Λος Αντζελες.

Περισσότερα...
Μεξικό: Δεν χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ
Μεξικό: Δεν χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 21:14

Το Μεξικό δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, διεμήνυσε ο Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη σύνταξη αναφοράς για τη βοήθεια που της έχει παράσχει η χώρα του τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα...
"Το όνειρό μου πέθανε, δεν ήταν γραφτό να μείνω στη Λέστερ"
"Το όνειρό μου πέθανε, δεν ήταν γραφτό να μείνω στη Λέστερ" Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 20:49

Τους φίλους της Λέστερ αποχαιρέτησε ο Κλαούντιο Ρανιέρι μέσω ενός γράμματος που μοίρασε ο εκπρόσωπός του, Στηβ Κάτνερ, στα αγγλικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι "το μόνο που ονειρευόμουν ήταν να μείνω για πάντα στη Λέστερ".

Περισσότερα...
Κοξ: Αν υπήρχαν φαντάσματα το CERN θα τα είχε ανιχνεύσει
Κοξ: Αν υπήρχαν φαντάσματα το CERN θα τα είχε ανιχνεύσει Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 20:39

Εάν υπήρχαν φαντάσματα, τα πειράματα στο CERN θα είχαν επαληθεύσει την ύπαρξή τους, σημειώνει ο βρετανός φυσικός, Μπράιαν Κοξ.

Περισσότερα...
Σύμφωνα με πείραμα οι μέλισσες μπορούν να... παίξουν μπάλα
Σύμφωνα με πείραμα οι μέλισσες μπορούν να... παίξουν μπάλα Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 19:29

Μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση για τις μέλισσες προέκυψε από πείραμα από το πανεπιστήμιο βιολογικών και χημικών επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με την οποία έχουν την δυνατότητα να... παίξουν ποδόσφαιρο!

Περισσότερα...
O Κώστας Νικολαΐδης νέος πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου
O Κώστας Νικολαΐδης νέος πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 19:04

Πρόσωπα που ήταν και στην προηγούμενη σύνθεση του ΔΣ της ΕΠΣ Χίου ηγούνται στο νέο διοικητικό σχήμα που συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν την περασμένη Δευτέρα (20/02).

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3