Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Το CAS "διαψεύδει" τους ισχυρισμούς της ΕΠΟ!

Ημερομηνία: 30 Νοεμβρίου, 2014 23:05
Το CAS "διαψεύδει" τους ισχυρισμούς της ΕΠΟ!  SoccerPlus.gr - Θέμα

Την αντίδραση της ΕΠΟ προκάλεσε, εκτός των άλλων, το άρθρο 113 του υπό διαβούλευση νέου αθλητικού νόμου που έχει τον χαρακτήρα ασφαλιστικής δικλείδας και αναφέρει ότι «θέματα ανάδειξης, συγκρότησης, θητείας οργάνων διοίκησης και δικαιοδοτικών οργάνων των αθλητικών φορέων, καθώς και των οργάνων διαιτησίας, ισχύουν όσα προβλέπονται στον παρόντα νόμο, με την επιφύλαξη τυχόν ρητών αντίθετων καταστατικών και κανονιστικών διατάξεων της οικείας διεθνούς ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, που βεβαιώνεται με γνωμοδότηση του Court Of Arbitration forSport (CAS)».

Η ΕΠΟ με την επιστολή που έστειλε στις Ενώσεις εξέφρασε την αντίρρηση της για την προοπτική της εμπλοκής του CAS, διότι όπως υποστήριξε στην επιστολή αυτή: A) To CAS "δεν βγάζει γνωμοδοτήσεις", Β) Είναι ένα "ιδιωτικό δικαστήριο", Γ) Ασκεί διαιτησία για την επίλυση διαφορών στον αθλητισμό και "δεν δικάζει αθλητικούς νόμους".

Όμως το περιεχόμενο της επίσημης ιστοσελίδας του CAS διαψεύδει τους ισχυρισμούς της ομοσπονδίας και την ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρει προς τις Ενώσεις - μέλη της διότι, όπως το ίδιο το CAS αναφέρει:

Α) Στη λειτουργία του προβλέπεται ότι δίνει "συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις" σχετικά με νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό, σε αντίθεση με όσα λέει η ΕΠΟ.

B) Το CAS δεν είναι ένα απλό "ιδιωτικό δικαστήριο" όπως θέλει να το παρουσιάσει η ΕΠΟ, υπό την έννοια, όπως το ίδιο υποστηρίζει, ότι "οι αποφάσεις του έχουν ίδια ισχύ με αυτές των τακτικών δικαστηρίων".

Γ) Το ίδιο το CAS προβλέπει ότι μπορεί να δικάζει κάθε θέμα που αφορά στον αθλητισμό ακόμη και "θέματα εμπορικής φύσεως όπως μια σύμβαση χορηγίας".

Άρα πως μπορεί εκ προοιμίου να αποκλειστεί ότι δεν μπορεί να "δικάσει" έναν αθλητικό νόμο όταν δέχεται να δικάσει μια σύμβαση χορηγίας;

Διαβάστε τις απαντήσεις που δίνει το ίδιο το CAS σχετικά με το ποιες είναι οι αρμοδιότητές του, ποιες υποθέσεις δικάζει και ποιος μπορεί να παραπέμψει μια υπόθεση σε αυτό. Οι απαντήσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που επιχείρησε η διοίκηση της ΕΠΟ να περάσει στις Ενώσεις.

Ποια είναι η λειτουργία του CAS;

Το CAS έχει ως αποστολή την επίλυση νομικών διαφορών στον τομέα του αθλητισμού. Το κάνει αυτό προφέροντας αποφάσεις που έχουν την ίδια ισχύ με αυτές των τακτικών δικαστηρίων.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα μέρη να επιλύσουν τις διαφορές τους συναινετικά μέσω της διαμεσολάβησης,όταν αυτή επιτρέπεται. Επιπλέον, το CAS δίνει συμβουλευτικές γνωμοδοτήσεις σχετικά με νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τον αθλητισμό.

Τέλος, τo CAS δημιουργεί μη μόνιμα δικαστήρια, κάτι που πραγματοποιείται στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους Αγώνες Κοινοπολιτείας ή άλλα παρόμοια σημαντικά γεγονότα. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι περιστάσεις στα γεγονότα αυτά, θεσπίζονται ειδικοί διαδικαστικοί κανόνες για κάθε περίσταση.

Ποια είδη διαφορών μπορούν να διευθετηθούν στο CAS;

Κάθε διαφορά που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με τον αθλητισμό μπορεί να διευθετηθεί στο CAS, από εμπορικής φύσεως (π.χ. σύμβαση χορηγίας) μέχρι και απόφαση πειθαρχικού χαρακτήρα ενός αθλητικού οργανισμού(π.χ. υπόθεση ντόπινγκ).

Ποιος μπορεί να παραπέμψει μία υπόθεση στο CAS;

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο μπορεί να προσφύγει στο CAS, όπως αθλητές, σωματεία, αθλητικές ομοσπονδίες, διοργανωτές αθλητικών εκδηλώσεων, χορηγοί, τηλεοπτικές εταιρείες.

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Ολλανδία
Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Ολλανδία Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 22:25

Δύο άνθρωποι, ένας ενήλικας κι ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία όταν τρένο παρέσυρε ένα αυτοκίνητο, όπως μεταδίδει το BBC.

Περισσότερα...
Διαιτητής κάνει θέατρο για να αποβάλλει τον Φαμπιάνο! (vid)
Διαιτητής κάνει θέατρο για να αποβάλλει τον Φαμπιάνο! (vid) Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 21:30

Βραζιλιάνος διαιτητής πρωτοτύπησε στον αγώνα Βάσκο Ντα Γκάμα - Φλαμένγκο, αφού έγινε ο πρώτος ρέφερι στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που έκανε θέατρο για να αποβάλλει ποδοσφαιριστή και συγκεκριμένα τον Λουίς Φαμπιάνο!

Περισσότερα...
Συγκλονίζει ο Κλάσνιτς στην άνιση μάχη που δίνει (vid)
Συγκλονίζει ο Κλάσνιτς στην άνιση μάχη που δίνει (vid) Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 20:29

Συγκλονιστικό είναι το ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης NDR για την περιπέτεια της υγείας του άλλοτε φορ της Βέρντερ, Ιβάν Κλάσνιτς, που δίνει μάχη για τη ζωή του κάνοντας αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα εδώ και 13 χρόνια!

Περισσότερα...
Στα όρια του ο Παντελίδης, δεν έγινε προπόνηση στον Ηρακλή
Στα όρια του ο Παντελίδης, δεν έγινε προπόνηση στον Ηρακλή Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 20:04

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στον Ηρακλή. Ο Σάββας Παντελίδης απηυδισμένος από τις συνθήκες που συνάντησε απόψε (27/3) στη Μίκρα τα βρόντηξε αποφασίζοντας να μην γίνει η προπόνηση.

Περισσότερα...
Ποινική δίωξη για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ποινική δίωξη για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΚΕΕΛΠΝΟ Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 19:28

Ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα μεταξύ των οποίων για απάτη με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, αλλά και για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας για την υπόθεση με τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών από το ΚΕΕΛΠΝΟ...

Περισσότερα...
Σαββίδης: "Ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα"
Σαββίδης: "Ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα" Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 19:21

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης αισιοδοξεί πως η ώρα του Δικεφάλου να πάρει το πρωτάθλημα έχει φτάσει, ενώ για τη φετινή σεζόν ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας την κατάκτηση του Κυπέλλου και τρεις νίκες στα επόμενα ματς με τον Παναθηναϊκό.

Περισσότερα...
Ζήτησε συγγνώμη ο Λίλα για τη χλεύη κατά ιερέων και χριστιανισμού
Ζήτησε συγγνώμη ο Λίλα για τη χλεύη κατά ιερέων και χριστιανισμού Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 18:57

Ο Αλβανός, ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα, Αντι Λίλα με ανάρτησή του στο Facebook ζήτησε συγγνώμη για τα χλευαστικά του σχόλια απέναντι στους ιερείς και τον χριστιανισμό.

Περισσότερα...
Διευκρινήσεις από τον ΣΚΑΪ για το στοίχημα στο Survivor
Διευκρινήσεις από τον ΣΚΑΪ για το στοίχημα στο Survivor Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 18:47

Στον ΣΚΑΪ πληροφορηθήκαμε ότι η εκπομπή SURVIVOR, έχει γίνει αντικείμενο στοιχήματος από φορείς διοργάνωσης στοιχηματισμού, που εδρεύουν τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός αυτής.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3