Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Ελεγχο στα οικονομικά της FIFA αποφάσισε η ελβετική κυβέρνηση

Ημερομηνία: 15 Δεκεμβρίου, 2014 22:00
Ελεγχο στα οικονομικά της FIFA αποφάσισε η ελβετική κυβέρνηση

Η FIFA και οι αξιωματούχοι της Ολυμπιακής Επιτροπής αντιμετωπίζουν νέους οικονομικούς ελέγχους.

Οι Ελβετοί πολιτικοί πέρασαν νόμο που στοχεύει στην ενίσχυση της εποπτείας των περίπου 60 αθλητικών φορέων που εδρεύουν εκεί, συμπεριλαμβανομένης της FIFA και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της αναθεώρησης σε ένα ευρύτερο νομοσχέδιο που σχετίζεται με την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Το νομοσχέδιο αναφέρει πως ο πρόεδρος  της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, και οι διοικητικοί ηγέτες όπως το "αφεντικό" της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως "πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα".

Ο όρος προσδιορίζει εκείνους που βρίσκονται σε θέσεις που θα μπορούσαν να τις εκμεταλλευτούν για  "ξέπλυμα" χρημάτων.

Ιδιωτικές κοινωνίες

Η διεύρυνση του νόμου-με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται από τη διακυβερνητική "Financial Action Task Force" (FATF)-έχει γίνει γνωστή ως "Lex Fifa (νόμος της FIFA)".

Τώρα, το νομοσχέδιο θα πάει στην ελβετική κυβέρνηση για να νομοθετηθεί.

Η ανταποκρίτρια του BBC στην Γενεύη, Imogen Foulkes, δήλωσε: "Μέχρι τώρα οι αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελβετία λειτουργούν ως ιδιωτικές εταιρείες, απολαμβάνοντας ευνοϊκές φορολογικές ελαφρύνσεις και εξαιρούνται σε μεγάλο βαθμό από την ελβετική νομοθεσία κατά της διαφθοράς".

Αυτή η ευνοϊκή κατάσταση οδήγησε την FIFA να κλείσει την περσινή χρονιά με έσοδα κοντά στο 1,4 δις. δολάρια, σαν να επρόκειτο για μια μικρή κοινότητα.

Η ανταποκρίτρια πρόσθεσε ότι ο νόμος, ο οποίος αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρημάτων, θα επιτρέψει στις ελβετικές αρχές να επιβάλουν πολύ αυστηρότερο έλεγχο στις οικονομικές υποθέσεις των αθλητικών οργανισμών και των υπαλλήλων τους.

Ανέφερε ακόμη, πως ο νόμος αυτός, έρχεται στον απόηχο της σοβαρής κριτικής στην FIFA εν μέσω υποψιών για διαφθορά και δωροδοκία σχετικά με τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η έκθεση ης FIFA για την ψηφοφορία

Τον Σεπτέμβριο, ο Michael Garcia, ερευνητής της FIFA για θέματα ακεραιότητας, συνέταξε έκθεση 430 σελίδων μετά από μια διετή έρευνα για την φερόμενη διαφθορά γύρω από τη διαδικασία υποβολής προσφορών για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2018 και 2022 αντίστοιχα.

Ο κριτής της FIFA για θέματα ηθικής, Hans-Joachim Eckert, ανέφερε πως η έκθεση του Garcia δεν μπορούσε να κοινοποιηθεί για νομικούς λόγους και κυκλοφόρησε τη δική του έκθεση, με βάση το έργο του Garcia  η οποία αποδεχόταν πως Ρωσία και Κατάρ που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο, είχαν προχωρήσει σε ατασθαλίες.

Ο Michael Garcia έχει υποβάλλει έφεση κατά της  περίληψης της έκθεσης της FIFA, θεωρώντας  ότι τα συμπεράσματα και μερικά από τα γεγονότα, είναι λανθασμένα.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί στο Μαρόκο εάν θα επιτραπεί  μια κοινοποίηση της αναθεωρημένης εκδοχής της έκθεσης του κ.Garcia.

Αρνητική δημοσιότητα

Οι ευρύτερες κατευθυντήριες γραμμές για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στοχεύουν να διατηρήσουν την Ελβετία έξω από την μαύρη λίστα της Faft.

Τον Μάιο, η χώρα δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε άρση του τραπεζικού απόρρητου, με την προσχώρησή του αυξανόμενου αριθμού των εθνών έτοιμων να μοιραστούν  πληροφορίες για φορολογικά στοιχεία

Της προσπάθειας για την ενίσχυση της εποπτείας των αθλητικών φορέων, έχει ηγηθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο πολιτικός, Roland Buechel.

Έχει υπογραμμίσει πως τα αρνητικά πρωτοσέλιδα για τους μεγάλους αθλητικούς οργανισμούς, έχουν πλήξει την φήμη της Ελβετίας στο εξωτερικό.

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΣ Βοιωτίας: Ενημέρωση Δρόσου για όσα απίστευτα συμβαίνουν
ΕΠΣ Βοιωτίας: Ενημέρωση Δρόσου για όσα απίστευτα συμβαίνουν Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 21:58

Απίστευτες καταστάσεις συμβαίνουν στην ΕΠΣ Βοιωτίας και αρχίζουν να διαρρέουν με αφορμή την επεισοδιακή συνεδρίαση της Ε.Ε. την Πέμπτη 23/2. Σε αυτήν έγινε...

Περισσότερα...
Στο "κόκκινο" το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία
Στο "κόκκινο" το πολιτικό θερμόμετρο στην Αλβανία Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 21:48

Ατμόσφαιρα όξυνσης πυροδοτείται στην αλβανική πολιτική ζωή καθώς για έβδομη συνεχή ημέρα η κεντροδεξιά αντιπολίτευση διαδηλώνει στο κέντρο των Τιράνων ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης Ράμα.

Περισσότερα...
Γιατί σχεδόν κανείς δεν θέλει πια τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Γιατί σχεδόν κανείς δεν θέλει πια τους Ολυμπιακούς Αγώνες Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 21:22

Την Τετάρτη (22/02), η Βουδαπέστη ανακοίνωσε την απόσυρση της υποψηφιότητάς της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, αφήνοντας μόνες υποψήφιες πόλεις το Παρίσι και το Λος Αντζελες.

Περισσότερα...
Μεξικό: Δεν χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ
Μεξικό: Δεν χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 21:14

Το Μεξικό δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ, διεμήνυσε ο Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη σύνταξη αναφοράς για τη βοήθεια που της έχει παράσχει η χώρα του τα τελευταία χρόνια.

Περισσότερα...
"Το όνειρό μου πέθανε, δεν ήταν γραφτό να μείνω στη Λέστερ"
"Το όνειρό μου πέθανε, δεν ήταν γραφτό να μείνω στη Λέστερ" Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 20:49

Τους φίλους της Λέστερ αποχαιρέτησε ο Κλαούντιο Ρανιέρι μέσω ενός γράμματος που μοίρασε ο εκπρόσωπός του, Στηβ Κάτνερ, στα αγγλικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι "το μόνο που ονειρευόμουν ήταν να μείνω για πάντα στη Λέστερ".

Περισσότερα...
Κοξ: Αν υπήρχαν φαντάσματα το CERN θα τα είχε ανιχνεύσει
Κοξ: Αν υπήρχαν φαντάσματα το CERN θα τα είχε ανιχνεύσει Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 20:39

Εάν υπήρχαν φαντάσματα, τα πειράματα στο CERN θα είχαν επαληθεύσει την ύπαρξή τους, σημειώνει ο βρετανός φυσικός, Μπράιαν Κοξ.

Περισσότερα...
Σύμφωνα με πείραμα οι μέλισσες μπορούν να... παίξουν μπάλα
Σύμφωνα με πείραμα οι μέλισσες μπορούν να... παίξουν μπάλα Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 19:29

Μία ενδιαφέρουσα διαπίστωση για τις μέλισσες προέκυψε από πείραμα από το πανεπιστήμιο βιολογικών και χημικών επιστημονικών ερευνών, σύμφωνα με την οποία έχουν την δυνατότητα να... παίξουν ποδόσφαιρο!

Περισσότερα...
O Κώστας Νικολαΐδης νέος πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου
O Κώστας Νικολαΐδης νέος πρόεδρος της ΕΠΣ Χίου Ημερομηνία άρθρου: 24 Φεβρουαρίου, 2017 19:04

Πρόσωπα που ήταν και στην προηγούμενη σύνθεση του ΔΣ της ΕΠΣ Χίου ηγούνται στο νέο διοικητικό σχήμα που συγκροτήθηκε σε σώμα μετά τις αρχαιρεσίες που έγιναν την περασμένη Δευτέρα (20/02).

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3