Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Η UEFA ζητεί ενημέρωση έως 8/6 για υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων

Ημερομηνία: 24 Μάη, 2015 23:43
Η UEFA ζητεί ενημέρωση έως 8/6 για υποθέσεις χειραγώγησης αγώνων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Των Θ. ΜΠΛΟΥΝΑ και Λ. ΚΟΝΤΟΥΡΗ
 
Νέα δεδομένα ενδέχεται να δημιουργηθούν από την υποχρέωση της ΕΠΟ ή / και των ομάδων να ενημερώσουν έως τις 8 Ιουνίου 2015 την UEFA για το αν εμπλέκονται ομάδες που έχουν κερδίσει τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της σε υποθέσεις που αφορούν την ακεραιότητα αγώνων στο πλαίσιο εθνικών ή υπερεθνικών διοργανώσεων και αν έχουν αρχίσει σε βάρος τους ή σε βάρος φυσικών προσώπων που συνδέονται μαζί τους, πειθαρχικές διαδικασίες ή / και έρευνες της κρατικής δικαιοσύνης.
 
Μάλιστα, όπως θα δείτε από τα σχετικά άρθρα που φέρνει στη δημοσιότητα το Soccerplus από το πλέγμα των κανονισμών και του καταστατικού της UEFA, η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία ακόμα κι αν δεν υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις, διατηρεί το δικαίωμα να μη δεχθεί στις διοργανώσεις της για ένα έτος ομάδες που εμπλέκονται άμεσα ή εμμεσα σε περιπτώσεις «χειραγώγησης αγώνων» για προληπτικούς λόγους και για την προστασία της ακεραιότητας των διοργανώσεών της.
 
Το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον διότι όπως προκύπτει από τη δικογραφία του ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη, για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, αλλά και από την πρόταση του εισαγγελέα εφετών Π. Πούλιου για τους «στημένους αγώνες» της περιόδου 2008 – 2011, υπάρχουν περιπτώσεις ομάδων, προέδρων και μεγαλομετόχων ομάδων που φέρονται να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχετικά με «παραβίαση ακεραιότητας αγώνων» και συνεπώς εμπίπτουν στου κανονισμούς της UEFA.

Η UEFA ζητεί να ενημερώνεται για όλες τις δικαστικές εξελίξεις που αφορούν εμπλοκή ομάδων ή προσώπων που συνδέονται μαζί για θέματα παραβίασης ακεραιότητας αγώνων από το 2007 και μετά.

Συγκεκριμένα:
 
Α. Στο καταστατικό της UEFA, άρθρο 50 παρ. 3 αναφέρεται ότι «Η εισαγωγή σε μία διοργάνωση της UEFA ενός μέλους της Ομοσπονδίας ή μία ομάδας, η οποία άμεσα ή έμμεσα εμπλέκονται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, μπορεί να είναι αρνητική με άμεση ισχύ, με την επιφύλαξη για τυχόν πειθαρχικά μέτρα».

 
Β. Στον κανονισμό του Τσάμπιονς Λιγκ (έκδοση 2015 – 2016) αναφέρεται ότι «Για να υπάρχει η δυνατότητα για να συμμετάσχουν σε μία διοργάνωση, οι ομάδες πρέπει: Να μην έχουν εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα, από την έναρξη ισχύος του Αρθρου 50(3) του καταστατικού της UEFA, δηλαδή από τις 27 Απριλίου 2007, σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο και να επιβεβαιωθεί αυτό στην διοίκηση της UEFA εγγράφως.

Εάν, βάσει όλων των περιστατικών και πληροφοριών που έχει στη διάθεσή της η UEFA , η UEFA καταλήγει ότι ένας σύλλογος έχει εμπλακεί άμεσα ή έμμεσα σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, η UEFA θα ξεκαθαρίσει ότι ένας τέτοιος σύλλογος δεν μπορεί να συμμετέχει στην διοργάνωση. Η συγκεκριμένη απαγόρευση ισχύει μόνο για μία ποδοσφαιρική περίοδο. Κατά την λήψη της απόφασης, η UEFA μπορεί να επικαλεστεί, αλλά δεν είναι απαραίτητο, απόφαση ενός εθνικού ή διεθνούς αθλητικού οργανισμού, διαιτητικό δικαστήριο ή πολιτικού δικαστηρίου. Η UEFA μπορεί να απόσχει από την οποιαδήποτε απαγόρευση σε ομάδα να μην μπορεί να συμμετέχει σε μία διοργάνωση αν η UEFA έχει πεισθεί ότι ο αντίκτυπος της απόφασης που έχει ληφθεί από έναν εθνικό ή διεθνή αθλητικό οργανισμό, διαιτητικό δικαστήριο ή πολιτικό δικαστήριο έχει ήδη ως αποτέλεσμα να εμποδίσει τον σύλλογο από την συμμετοχή του σε μία διασυλλογική διοργάνωση της UEFA".

Στο άρθρο 6 του κανονισμού που δφέρει τον τίτλο «Καθήκοντα των συλλόγων» αναφέρεται ότι «Με την είσοδο στην διοργάνωση, οι σύλλογοι που συμμετέχουν συμφωνούν:
Να ενημερώνουν την διοίκηση της UEFA γραπτώς, εντός 14 εργάσιμων ημερών, σχετικά με γεγονότα και πληροφορίες που σχετίζονται με τα κριτήρια εισαγωγής (βλέπε παράγραφο 4.01) που έχουν τροποποιηθεί από την συμμετοχή του σωματείου  (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που επηρεάζουν τα επίσημα έγγραφα εισόδου).

Να ενημερώνουν την διοίκηση της UEFA για οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του ή/και το επαγγελματικό πρωτάθλημα για δήθεν διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και άνοιξε από τις κρατικές αρχές κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του με βάση τον ποινικό κώδικα".

 Γ. Στη φόρμα κριτηρίων εισαγωγής σε διασυλλογική διοργάνωση της UEFA 2015/16
προβλέπεται ότι "ο υπογράφων, εκ μέρους και για λογαριασμό του προαναφερομένου συλλόγου ή το αντίστοιχο μέλος της Ομοσπονδίας επιβεβαιώνει ότι ο προαναφερθέντας σύλλογος δεν έχει άμεσα ή έμμεσα οποιαδήποτε δραστηριότητα που αποσκοπεί στη διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο από τις 27 Απριλίου 2007.

Αν ο υπογραφών είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το ανωτέρω στοιχεί παρακαλούμε να δώσετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που έχετε στη διάθεσή σας, οι οποίες έχουν σχέση με οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα που περιλαμβάνει τον σύλλογό σας.

Αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει την διοίκηση της UEFA γραπτώς, εντός 14 εργάσιμων ημερών, σχετικά με γεγονότα και πληροφορίες που σχετίζονται με τα κριτήρια εισαγωγής (όπως ορίζεται στις προαναφερθείσες διατάξεις των κανονισμών της UEFA για τις διασυλλογικές διοργανώσεις) που έχουν αλλάξει από την υπογραφή του παρόντος εντύπου μέχρι το τέλος του Champions League 2015/16, Europa League 2015/16 , UEFA Youth League 2015/16 και εφόσον συμμετέχει στο UEFA Super Cup 2016 (συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που επηρεάζουν τα επίσημα έγγραφα εισόδου) και πιο συγκεκριμένα, σχετικά με:

1) οποιαδήποτε πειθαρχική διαδικασία που κινήθηκε κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του ή/και το επαγγελματικό πρωτάθλημα για δήθεν διευθέτηση ή επηρεασμό του αποτελέσματος ενός αγώνα σε εθνικό επίπεδο.

2) οποιαδήποτε διαδικασία σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και άνοιξε από τις κρατικές αρχές κατά του συλλόγου ή/και των παικτών του ή/και των υπαλλήλων του με βάση τον ποινικό κώδικα".

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

"Επαγγελματίας γυρολόγος πρόεδρος, μικραίνει την ΑΕΛ"
"Επαγγελματίας γυρολόγος πρόεδρος, μικραίνει την ΑΕΛ" Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 22:57

Η ΠΑΕ Πλατανιάς εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Γιώργος Παράσχος από τον Αλέξη Κούγια, χαρακτηρίζοντας τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΛ, επαγγελματία γυρολόγο πρόεδρο!

Περισσότερα...
Η σέξι ντραμίστας από την Κορέα... (vid)
Η σέξι ντραμίστας από την Κορέα... (vid) Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 22:11

To όνομα της είναι A-Yeon. Είναι από την Κορέα και παίζει με ικανοποιητική ευχέρεια ντραμς. Βέβαια αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι παίζει κλασικά rock και metal κομμάτια φορώντας όσο πιο σέξι ρούχα γίνεται...

Περισσότερα...
Ουζουνίδης: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί"
Ουζουνίδης: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 21:47

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της Nova αναφορικά με το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μόλις δύο διπλά σε εννιά εκτός έδρας αναμετρήσεις, ο Μαρίνος Ουζουνίδης τόνισε «πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Περισσότερα...
Ένα βήμα εμπρός ένα βήμα πίσω ο ΠΑΟ, ισόπαλος 1-1 στην Κέρκυρα
Ένα βήμα εμπρός ένα βήμα πίσω ο ΠΑΟ, ισόπαλος 1-1 στην Κέρκυρα Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 21:39

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Μπεργκ, η Κέρκυρα ισοφάρισε με τον Επστάιν, ο Βενέτης αποσόβησε σίγουρο γκολ του Σουηδού φορ πάνω στη γραμμή και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών οι «πράσινοι».

Περισσότερα...
"Ο Κούγιας μας έβριζε με ακατονόμαστες εκφράσεις" (vid)
"Ο Κούγιας μας έβριζε με ακατονόμαστες εκφράσεις" (vid) Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 20:54

Ο Γιώργος Παράσχος μετά το ματς του Πλατανιά στη Λάρισα με την ΑΕΛ, κατήγγειλε ότι ο Αλέξης Κούγιας εξύβρισε τον ίδιο και τον βοηθό του Π. Γκουτσίδη. Επεισοδιακή η συνέντευξη Τύπου με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΛ να αποκαλεί τον Πλατανιά «ομάδα της παράγκας...

Περισσότερα...
Δύο φοιτητές και ένας διδάσκων σε τμήμα ΤΕΙ!
Δύο φοιτητές και ένας διδάσκων σε τμήμα ΤΕΙ! Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 20:36

Τμήμα ΤΕΙ έχει στο πρώτο έτος σπουδών δύο (2) φοιτητές και έναν διδάσκοντα! Λειτουργεί στη Ζάκυνθο και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς εύλογα οι συνθήκες διδασκαλίας μοιάζουν με... ιδιαίτερο φροντιστηριακό μάθημα. 

Περισσότερα...
Ισοπαλία (1-1) που βόλεψε και τους δύο στη Λιβαδειά
Ισοπαλία (1-1) που βόλεψε και τους δύο στη Λιβαδειά Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 19:40

O Λεβαδειακός έπειτα από επτά διαδοχικές ήττες επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα με την ισοπαλία (1-1) κόντρα στον Ατρόμητο, που επίσης άφησε πίσω του τις «κακές» ήττες με Πανιώνιο και Κέρκυρα. Λε Ταλέκ στο 10' και Γιουσούφ στο 73' τα γκολ των δύο...

Περισσότερα...
Δοκάρια ναι, γκολ όχι, στο ΑΕΛ - Πλατανιάς
Δοκάρια ναι, γκολ όχι, στο ΑΕΛ - Πλατανιάς Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 19:25

Τρία δοκάρια, ένα για την ΑΕΛ και δύο για τον Πλατανιά, αλλά κανένα γκολ στην «AEL FC Αρένα». Τους 15 βαθμούς έφτασαν οι «βυσσινί» και παρέμειναν στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη. Στους 22 οι Κρητικοί και στο -3 από την πεντάδα.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3