Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Αντίδραση Κοντονή στα καινοφανή επιχειρήματα της UEFA

Ημερομηνία: 24 Αυγούστου, 2015 19:52
Αντίδραση Κοντονή στα καινοφανή επιχειρήματα της UEFA

Με καινοφανή επιχειρήματα ο Γενικός Γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, επιχειρεί να υπερασπιστεί την θέση της ΕΠΟ περί μη στελέχωσης του τριτοβαθμίου οργάνου της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης που είναι το Διαιτητικό Δικαστήριο, με τακτικούς δικαστές όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή που έστειλε στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, Σταύρο Κοντονή

Ο Ινφαντίνο υποστηρίζει ότι στον νόμο δεν προβλέπεται ρητά η στελέχωση του συγκεκριμένου δικαστηρίου με τακτικούς δικαστές αλλά μόνο των πρωτοβαθμίων και δευτεροβάθμιων οργάνων.

Όμως τόσο η έγκριση του νέου καταστατικού της ΕΠΟ από το Ειρηνοδικείο όσο και ο νέος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, δίνουν τη δυνατότητα προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο σε αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων, έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου.

Επίσης είναι παράλογο οι αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό να βγαίνουν από τακτικούς δικαστές και σε τρίτο και τελευταίο να κρίνονται από συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους που επιλέγει και διορίζει το κλειστό σύστημα στη ΕΠΟ.

Επίσης ο Ινφαντίνο προφανώς επιχειρεί να παραπλανήσει προσπαθώντας να εξομοιώσει το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ με το CAS και αυτό γιατί το  CAS είναι πραγματικά ανεξάρτητο δικαστήριο, τους δικαστές του οποίου δεν τους διορίζει ούτε η UEFA ούτε η FIFA, ούτε εδρεύει στα γραφεία τους.

Αντιθέτως το Διαιτητικό εδρεύει στην ΕΠΟ, τα μέλη του διορίζονται από την ΕΠΟ και αμείβονται από την ΕΠΟ. Συνεπώς το ένα όργανο είναι εντελώς ανεξάρτητο ενώ το άλλο είναι «εξαρτημένο» από την ΕΠΟ.

Η αντίδραση Κοντονή

Η πρώτη αντίδραση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, Σ. Κοντονή, στην διαρροή από την πλευρά της ΕΠΟ της αλληλογραφίας με τον Γενικό Γραμματέα της UEFA ήταν η εξής:

«Ο νόμος δεν ξεχωρίζει τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα, η ΕΠΟ βάσει του νόμου δεν έχει δικαίωμα να ορίζει στα όργανα αυτά μη τακτικούς δικαστές».

Η θέση του Ινφαντίνο

«Σε σχέση με τα σχόλια σας για την σύνθεση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο άρθρο 61 του Καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), σύμφωνα με το οποίο «Τα δικαστικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι : α. η Πειθαρχική Επιτροπή, β. η Επιτροπή Δεοντολογίας, γ. η Επιτροπή Εφέσεων.»

Ενώ το Διαιτητικό Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καταστατικού της ΕΠΟ «επιλύει σε τελευταίο βαθμό (αφού όλες οι άλλες εσωτερικές διαδικασίες και τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί), όλες τις εσωτερικές εθνικές διαφορές μεταξύ της Ελληνικής Ομοσπονδίας των Μελών, Ομάδων,Ποδοσφαιριστών, Αξιωματούχων και διαμεσολαβητών αγώνων και ποδοσφαιριστών της με τον αποκλεισμό κάθε τακτικού - εθνικού δικαστηρίου , εκτός αν απαγορεύεται από τον ελληνικό νόμο». (η υπογράμμιση δική μας).

Το ανωτέρω άρθρο δεικνύει ότι ένα τέτοιο όργανο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ και γι΄ αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα («Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις), το οποίο ορίζει ότι «Μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος και κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας , η οποία πρέπει να ληφθεί εντός της ίδιας προθεσμίας , ανασυγκροτούνται τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, αποτελούμενα εφεξής από τακτικούς δικαστές με βαθμό Πρωτοδίκη στα πρωτοβάθμια όργανα και Προέδρου Πρωτοδικών στα δευτεροβάθμια όργανα, με τριετή θητεία η οποία δεν ανανεώνεται».

Είναι αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό της επίλυσης διαφορών στον αθλητισμό, η δυνατότητα εφέσεων (κατά αποφάσεων) αθλητικών δικαστικών οργάνων ενώπιον διαιτητικών οργάνων, για παράδειγμα, αυτό είναι το σύστημα εντός της UEFA, όπου υπάρχουν εφέσεις [κατά αποφάσεων] της Επιτροπής Εφέσεων της UEFA στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), στη Λωζάννη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό σε κάθε διαιτητική διαδικασία ότι τα μέρη της διαφοράς μπορούν να ορίζουν διαιτητές της επιλογής τους και να μην περιορίζονται σε κρατικούς δικαστές.

Αυτός είναι ο λόγος που το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό των δικαστικών οργάνων στο Καταστατικό της ΕΠΟ και ως εκ τούτου κανόνες που ισχύουν για τα δικαστικά όργανα δεν εφαρμόζονται σε αυτό».

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

"Επαγγελματίας γυρολόγος πρόεδρος, μικραίνει την ΑΕΛ"
"Επαγγελματίας γυρολόγος πρόεδρος, μικραίνει την ΑΕΛ" Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 22:57

Η ΠΑΕ Πλατανιάς εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη φραστική επίθεση που δέχθηκε ο Γιώργος Παράσχος από τον Αλέξη Κούγια, χαρακτηρίζοντας τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΛ, επαγγελματία γυρολόγο πρόεδρο!

Περισσότερα...
Η σέξι ντραμίστας από την Κορέα... (vid)
Η σέξι ντραμίστας από την Κορέα... (vid) Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 22:11

To όνομα της είναι A-Yeon. Είναι από την Κορέα και παίζει με ικανοποιητική ευχέρεια ντραμς. Βέβαια αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι ότι παίζει κλασικά rock και metal κομμάτια φορώντας όσο πιο σέξι ρούχα γίνεται...

Περισσότερα...
Ουζουνίδης: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί"
Ουζουνίδης: "Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί" Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 21:47

Σε ερώτηση δημοσιογράφου της Nova αναφορικά με το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μόλις δύο διπλά σε εννιά εκτός έδρας αναμετρήσεις, ο Μαρίνος Ουζουνίδης τόνισε «πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Περισσότερα...
Ένα βήμα εμπρός ένα βήμα πίσω ο ΠΑΟ, ισόπαλος 1-1 στην Κέρκυρα
Ένα βήμα εμπρός ένα βήμα πίσω ο ΠΑΟ, ισόπαλος 1-1 στην Κέρκυρα Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 21:39

Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Μπεργκ, η Κέρκυρα ισοφάρισε με τον Επστάιν, ο Βενέτης αποσόβησε σίγουρο γκολ του Σουηδού φορ πάνω στη γραμμή και οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. Δύο αναγκαστικές αλλαγές λόγω τραυματισμών οι «πράσινοι».

Περισσότερα...
"Ο Κούγιας μας έβριζε με ακατονόμαστες εκφράσεις" (vid)
"Ο Κούγιας μας έβριζε με ακατονόμαστες εκφράσεις" (vid) Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 20:54

Ο Γιώργος Παράσχος μετά το ματς του Πλατανιά στη Λάρισα με την ΑΕΛ, κατήγγειλε ότι ο Αλέξης Κούγιας εξύβρισε τον ίδιο και τον βοηθό του Π. Γκουτσίδη. Επεισοδιακή η συνέντευξη Τύπου με τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΛ να αποκαλεί τον Πλατανιά «ομάδα της παράγκας...

Περισσότερα...
Δύο φοιτητές και ένας διδάσκων σε τμήμα ΤΕΙ!
Δύο φοιτητές και ένας διδάσκων σε τμήμα ΤΕΙ! Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 20:36

Τμήμα ΤΕΙ έχει στο πρώτο έτος σπουδών δύο (2) φοιτητές και έναν διδάσκοντα! Λειτουργεί στη Ζάκυνθο και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς εύλογα οι συνθήκες διδασκαλίας μοιάζουν με... ιδιαίτερο φροντιστηριακό μάθημα. 

Περισσότερα...
Ισοπαλία (1-1) που βόλεψε και τους δύο στη Λιβαδειά
Ισοπαλία (1-1) που βόλεψε και τους δύο στη Λιβαδειά Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 19:40

O Λεβαδειακός έπειτα από επτά διαδοχικές ήττες επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα με την ισοπαλία (1-1) κόντρα στον Ατρόμητο, που επίσης άφησε πίσω του τις «κακές» ήττες με Πανιώνιο και Κέρκυρα. Λε Ταλέκ στο 10' και Γιουσούφ στο 73' τα γκολ των δύο...

Περισσότερα...
Δοκάρια ναι, γκολ όχι, στο ΑΕΛ - Πλατανιάς
Δοκάρια ναι, γκολ όχι, στο ΑΕΛ - Πλατανιάς Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 19:25

Τρία δοκάρια, ένα για την ΑΕΛ και δύο για τον Πλατανιά, αλλά κανένα γκολ στην «AEL FC Αρένα». Τους 15 βαθμούς έφτασαν οι «βυσσινί» και παρέμειναν στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη. Στους 22 οι Κρητικοί και στο -3 από την πεντάδα.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3