Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Αντίδραση Κοντονή στα καινοφανή επιχειρήματα της UEFA

Ημερομηνία: 24 Αυγούστου, 2015 20:52
Αντίδραση Κοντονή στα καινοφανή επιχειρήματα της UEFA

Με καινοφανή επιχειρήματα ο Γενικός Γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, επιχειρεί να υπερασπιστεί την θέση της ΕΠΟ περί μη στελέχωσης του τριτοβαθμίου οργάνου της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης που είναι το Διαιτητικό Δικαστήριο, με τακτικούς δικαστές όπως προκύπτει από την απαντητική επιστολή που έστειλε στον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό, Σταύρο Κοντονή

Ο Ινφαντίνο υποστηρίζει ότι στον νόμο δεν προβλέπεται ρητά η στελέχωση του συγκεκριμένου δικαστηρίου με τακτικούς δικαστές αλλά μόνο των πρωτοβαθμίων και δευτεροβάθμιων οργάνων.

Όμως τόσο η έγκριση του νέου καταστατικού της ΕΠΟ από το Ειρηνοδικείο όσο και ο νέος πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ, δίνουν τη δυνατότητα προσφυγής στο Διαιτητικό Δικαστήριο σε αποφάσεις της Επιτροπής Εφέσεων, έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου.

Επίσης είναι παράλογο οι αποφάσεις σε πρώτο και δεύτερο βαθμό να βγαίνουν από τακτικούς δικαστές και σε τρίτο και τελευταίο να κρίνονται από συνταξιούχους δικαστικούς και δικηγόρους που επιλέγει και διορίζει το κλειστό σύστημα στη ΕΠΟ.

Επίσης ο Ινφαντίνο προφανώς επιχειρεί να παραπλανήσει προσπαθώντας να εξομοιώσει το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ με το CAS και αυτό γιατί το  CAS είναι πραγματικά ανεξάρτητο δικαστήριο, τους δικαστές του οποίου δεν τους διορίζει ούτε η UEFA ούτε η FIFA, ούτε εδρεύει στα γραφεία τους.

Αντιθέτως το Διαιτητικό εδρεύει στην ΕΠΟ, τα μέλη του διορίζονται από την ΕΠΟ και αμείβονται από την ΕΠΟ. Συνεπώς το ένα όργανο είναι εντελώς ανεξάρτητο ενώ το άλλο είναι «εξαρτημένο» από την ΕΠΟ.

Η αντίδραση Κοντονή

Η πρώτη αντίδραση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, Σ. Κοντονή, στην διαρροή από την πλευρά της ΕΠΟ της αλληλογραφίας με τον Γενικό Γραμματέα της UEFA ήταν η εξής:

«Ο νόμος δεν ξεχωρίζει τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα, η ΕΠΟ βάσει του νόμου δεν έχει δικαίωμα να ορίζει στα όργανα αυτά μη τακτικούς δικαστές».

Η θέση του Ινφαντίνο

«Σε σχέση με τα σχόλια σας για την σύνθεση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο άρθρο 61 του Καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), σύμφωνα με το οποίο «Τα δικαστικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι : α. η Πειθαρχική Επιτροπή, β. η Επιτροπή Δεοντολογίας, γ. η Επιτροπή Εφέσεων.»

Ενώ το Διαιτητικό Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καταστατικού της ΕΠΟ «επιλύει σε τελευταίο βαθμό (αφού όλες οι άλλες εσωτερικές διαδικασίες και τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί), όλες τις εσωτερικές εθνικές διαφορές μεταξύ της Ελληνικής Ομοσπονδίας των Μελών, Ομάδων,Ποδοσφαιριστών, Αξιωματούχων και διαμεσολαβητών αγώνων και ποδοσφαιριστών της με τον αποκλεισμό κάθε τακτικού - εθνικού δικαστηρίου , εκτός αν απαγορεύεται από τον ελληνικό νόμο». (η υπογράμμιση δική μας).

Το ανωτέρω άρθρο δεικνύει ότι ένα τέτοιο όργανο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος των δικαστικών οργάνων της ΕΠΟ και γι΄ αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα («Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις), το οποίο ορίζει ότι «Μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από την δημοσίευση του παρόντος και κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας , η οποία πρέπει να ληφθεί εντός της ίδιας προθεσμίας , ανασυγκροτούνται τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, αποτελούμενα εφεξής από τακτικούς δικαστές με βαθμό Πρωτοδίκη στα πρωτοβάθμια όργανα και Προέδρου Πρωτοδικών στα δευτεροβάθμια όργανα, με τριετή θητεία η οποία δεν ανανεώνεται».

Είναι αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό της επίλυσης διαφορών στον αθλητισμό, η δυνατότητα εφέσεων (κατά αποφάσεων) αθλητικών δικαστικών οργάνων ενώπιον διαιτητικών οργάνων, για παράδειγμα, αυτό είναι το σύστημα εντός της UEFA, όπου υπάρχουν εφέσεις [κατά αποφάσεων] της Επιτροπής Εφέσεων της UEFA στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), στη Λωζάννη.

Ωστόσο, είναι σημαντικό σε κάθε διαιτητική διαδικασία ότι τα μέρη της διαφοράς μπορούν να ορίζουν διαιτητές της επιλογής τους και να μην περιορίζονται σε κρατικούς δικαστές.

Αυτός είναι ο λόγος που το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό των δικαστικών οργάνων στο Καταστατικό της ΕΠΟ και ως εκ τούτου κανόνες που ισχύουν για τα δικαστικά όργανα δεν εφαρμόζονται σε αυτό».

TAGS

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Ολλανδία
Τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με δύο νεκρούς στην Ολλανδία Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 22:25

Δύο άνθρωποι, ένας ενήλικας κι ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους στην Ολλανδία όταν τρένο παρέσυρε ένα αυτοκίνητο, όπως μεταδίδει το BBC.

Περισσότερα...
Διαιτητής κάνει θέατρο για να αποβάλλει τον Φαμπιάνο! (vid)
Διαιτητής κάνει θέατρο για να αποβάλλει τον Φαμπιάνο! (vid) Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 21:30

Βραζιλιάνος διαιτητής πρωτοτύπησε στον αγώνα Βάσκο Ντα Γκάμα - Φλαμένγκο, αφού έγινε ο πρώτος ρέφερι στην ιστορία του ποδοσφαίρου, που έκανε θέατρο για να αποβάλλει ποδοσφαιριστή και συγκεκριμένα τον Λουίς Φαμπιάνο!

Περισσότερα...
Συγκλονίζει ο Κλάσνιτς στην άνιση μάχη που δίνει (vid)
Συγκλονίζει ο Κλάσνιτς στην άνιση μάχη που δίνει (vid) Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 20:29

Συγκλονιστικό είναι το ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης NDR για την περιπέτεια της υγείας του άλλοτε φορ της Βέρντερ, Ιβάν Κλάσνιτς, που δίνει μάχη για τη ζωή του κάνοντας αιμοκάθαρση τρεις φορές την εβδομάδα εδώ και 13 χρόνια!

Περισσότερα...
Στα όρια του ο Παντελίδης, δεν έγινε προπόνηση στον Ηρακλή
Στα όρια του ο Παντελίδης, δεν έγινε προπόνηση στον Ηρακλή Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 20:04

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει η κατάσταση στον Ηρακλή. Ο Σάββας Παντελίδης απηυδισμένος από τις συνθήκες που συνάντησε απόψε (27/3) στη Μίκρα τα βρόντηξε αποφασίζοντας να μην γίνει η προπόνηση.

Περισσότερα...
Ποινική δίωξη για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΚΕΕΛΠΝΟ
Ποινική δίωξη για τις προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών από το ΚΕΕΛΠΝΟ Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 19:28

Ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα μεταξύ των οποίων για απάτη με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, αλλά και για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Αθήνας για την υπόθεση με τις προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών από το ΚΕΕΛΠΝΟ...

Περισσότερα...
Σαββίδης: "Ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα"
Σαββίδης: "Ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να πάρει το πρωτάθλημα" Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 19:21

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης αισιοδοξεί πως η ώρα του Δικεφάλου να πάρει το πρωτάθλημα έχει φτάσει, ενώ για τη φετινή σεζόν ζήτησε από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας την κατάκτηση του Κυπέλλου και τρεις νίκες στα επόμενα ματς με τον Παναθηναϊκό.

Περισσότερα...
Ζήτησε συγγνώμη ο Λίλα για τη χλεύη κατά ιερέων και χριστιανισμού
Ζήτησε συγγνώμη ο Λίλα για τη χλεύη κατά ιερέων και χριστιανισμού Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 18:57

Ο Αλβανός, ποδοσφαιριστής του ΠΑΣ Γιάννινα, Αντι Λίλα με ανάρτησή του στο Facebook ζήτησε συγγνώμη για τα χλευαστικά του σχόλια απέναντι στους ιερείς και τον χριστιανισμό.

Περισσότερα...
Διευκρινήσεις από τον ΣΚΑΪ για το στοίχημα στο Survivor
Διευκρινήσεις από τον ΣΚΑΪ για το στοίχημα στο Survivor Ημερομηνία άρθρου: 27 Μαρτίου, 2017 18:47

Στον ΣΚΑΪ πληροφορηθήκαμε ότι η εκπομπή SURVIVOR, έχει γίνει αντικείμενο στοιχήματος από φορείς διοργάνωσης στοιχηματισμού, που εδρεύουν τόσο εντός της Ελλάδος όσο και εκτός αυτής.

Περισσότερα...

Blogs

Socceropolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3