Παρασκευή, 18 Μαΐου

Αρχική / Εθνική Ομάδα / Μας έκανε "ωραίους ως Έλληνες", έμεινε Γερμανός!

Μας έκανε "ωραίους ως Έλληνες", έμεινε Γερμανός!

Ημερομηνία: 11/07/2010 - 14:06
Μας έκανε "ωραίους ως Έλληνες", έμεινε Γερμανός!

Μαύρη πέτρα πίσω του ρίχνει ο Ότο Ρεχάγκελ, και δεν έρχεται στην Ελλάδα ούτε για... διακοπές. Ο Γερμανός προπονητής που έδωσε πολλά στο αντιπροσωπευτικό μας ποδόσφαιρο και πήρε δόξα και χρήμα, ήταν αναμενόμενο να μην επιστρέψει με την αποστολή της εθνικής στην Αθήνα απ' τη Νότια Αφρική μετά το Μουντιάλ. Όχι γιατί αποφασίστηκε να μην ανανεωθεί το συμβόλαιό του, αλλά διότι αναλόγως έπραττε και στο παρελθόν.

Ο βασιλιάς Όθωνας που μας ανέβασε ποδοσφαιρικά στην κορυφή της Ευρώπης, ποτέ δεν δέθηκε με την Ελλάδα. Ήταν επαγγελματίας, έβαλε τάξη στην εθνική που είχαν του κλώτσου και του μπάτσου μ' ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων, την εκτόξευσε στην κατάταξη της FIFA, την οδήγησε στα τρία απ' τα τέσσερα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού της, φθάνοντας μέχρι την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά Ρεχακλής δεν έγινε. Και ας του αποδόθηκε ο... τίτλος. Και ας ήθελε να πίνει το καφεδάκι του βλέποντας την Ακρόπολη.

“Όχι” στην υπηκοότητα

Μετά την κατάκτηση του EURO 2004, ο τότε Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης είχε προτείνει στον Ότο Ρεχάγκελ να του προσφερθεί τιμής... ένεκεν η ελληνική υπηκοότητα, σαν ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του στην εθνική μας ανάταση, λόγω της επιτυχίας στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Ο Γερμανός τεχνικός δεν πρόκειται βέβαια να έχανε την δική του υπηκοότητα, ούτε να πρόδιδε τις ρίζες του. Ωστόσο ο Όθωνας, δεν αποδέχθηκε ποτέ την πρόταση του εκπροσώπου του ελληνικού κράτους. Ούτε καν σε κείνο το μεθύσι της χαράς που είχε απογειώσει όλους όσους συμμετείχαν στον άθλο της εθνικής μας ομάδας. Ο Ότο μπορεί να φόρεσε σε 106 επίσημα παιχνίδια την γαλανόλευκη φόρμα με το εθνόσημο, αλλά ποτέ δεν ένιωσε Έλληνας. Είχε τους δικούς του κανόνες, φρόντισε να πάρει τα θετικά στοιχεία απ' τους Έλληνες ποδοσφαιριστές και να προσδώσει Γερμανικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν παρασύρθηκε ποτέ απ' τα ήθη κι έθιμα του τόπου μας, τα οποία βέβαια δεν παραγνώρισε.

“Δεν μπορεί τη ζέστη η Μπεάτε”

Ο βασικός λόγος που ο πρώην προπονητής της εθνικής δεν ήλθε ποτέ για μόνιμη εγκατάσταση στην χώρα μας, έχει ονοματεπώνυμο. Μπεάτε Ρεχάγκελ. Η σύζυγος του Ότο δεν... σήκωνε το κλίμα στην χώρα μας. «Δεν μπορεί τη ζέστη η Μπεάτε», είχε πει ο προπονητής, όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έρχεται οικογενειακώς στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το καλοκαίρι, ο Ότο Ρεχάγκελ, κάνει μόνιμα τις διακοπές του στο νησί Ζιλτ της Βόρειας Θάλασσας. Είναι η Μύκονος της Γερμανίας, στο βορειότερο σημείο της, και εκεί κάνουν τις διακοπές τους οι πλούσιοι και διάσημοι της χώρας, τρώγοντας τα καλύτερα στρείδια της Ευρώπης και πίνοντας σαμπάνια. Το μέρος αυτό, με τις μεγάλες αμμουδιές, αποτελεί τον μόνιμο τόπο ξεκούρασης του Όθωνα και της Μπεάτε.

Το σπίτι στο Έσεν

Ο Ότο Ρεχάγκελ μπορεί σήμερα να... φυσάει τα εκατομμύρια ευρώ, αλλά είχε πολύ φτωχά παιδικά χρόνια. Μια... ζωή ήταν στο ενοίκιο και το διαμέρισμα που βίωσε παιδί είχε κοινή τουαλέτα με τα υπόλοιπα του ορόφου. Πριν ακολουθήσει την προπονητική εργάστηκε από βαφέας μέχρι λακαδόρος. Ποτέ του δεν θεοποίησε το χρήμα, όμως απολαμβάνει την ζωή και  χαίρεται γιατί με τον αγώνα του πέτυχε ν' αλλάξει τάξη.

Μετά από πολλά χρόνια ο Ρεχάγκελ απέκτησε το δικό του... κεραμίδι στο Έσεν. Λίγους μήνες αφότου ολοκλήρωσε το σπίτι του ήλθε το συμβόλαιο με την ΕΠΟ. Ερχόμενος στην Αθήνα άφηνε τ' όνειρό του πίσω. Ο Ότο έχει μάθει ν' απολαμβάνει την στιγμή, να μην είναι μεμψοίμιρος και να ζει έντονα τις μικρές και μεγάλες χαρές. Δεν ήταν δυνατό ν' αφήσει πίσω του το σπίτι που με κόπους και βάσανα δημιούργησε και να μετακομίσει στην Ελλάδα.

Δεν είναι γραφειοκράτης

Από την πρώτη στιγμή ο Ότο έβαλε τους όρους του στο συμβόλαιό του με την ΕΠΟ. Όταν του παραδόθηκε το προσχέδιο, το επέστρεψε απαλοίφοντας δύο παραγράφους. Η μία αφορούσε το διάστημα παραμονής του στην Ελλάδα. Ή σωστότερα το διάστημα που θα κατοχύρωνε τις άδειές του. Για τις επιπλέον άδειες θα έπρεπε ν' αποφασίζει η διοίκηση της Ομοσπονδίας. Ο Ότο διέγραψε όλη την παράγραφο που σχετιζόταν με τα διαστήματα για τα οποία θα έπρεπε να παίρνει άδεια προκειμένου να φύγει απ' την Ελλάδα, καθώς εξαρχής έβαλε τους δικούς του όρους στο παιχνίδι και η μόνιμη κατοικία του θα παρέμενε το Έσεν της Γερμανίας.

Η Μπεάτε εξάλλου το είχε ξεκόψει ότι έπρεπε να χαρεί το καινούργιο της σπίτι και δεν είχε καμία διάθεση για μετακομίσεις. Το δεύτερο κομμάτι αφορούσε την επίβλεψη όλων των εθνικών ομάδων και την παράδοση εκθέσεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε τακτά χρονικά διαστήματα, με διαπιστώσεις και προτάσεις. Ο Ότο διέγραψε και αυτή την παράγραφο με την σημείωση ότι ο προπονητής δεν είναι γραφειοκράτης.

Με τους όρους του

Ο Ρεχάγκελ δημιούργησε τις εργασιακές συνθήκες στην εθνική μας ομάδα στα μέτρα του. Κι επειδή προσέχει πολύ την υγεία του, ακολουθώντας διατροφή, άσκηση και μέτρο στις συνήθειές του, οι εργασιακοί του παράδεισοι είναι συγκεκριμένοι και αφορούν βέβαια και το μέλλον του.
Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός δεν έχει καμία διάθεση στα 72 του χρόνια(είναι γεννημένος τον Αύγουστο του 1938), να μπει σε καθημερινή ενασχόληση με σύλλογο. Συνεπώς η εργασία σε εθνικό συγκρότημα αποτελεί την. ιδανική λύση για τον Γερμανό προπονητή.

Ο Ότο δεν έχει ανάγκη από χρήματα. Συνεπώς δεν πρόκειται να πάει σε εθνικό συγκρότημα εκτός Ευρώπης, όσα και να του προσφέρουν. Τα πετροδόλλαρα δεν τον συγκινούν. Πέραν αυτού οι όροι που θα θέσει προκειμένου να εργαστεί δεν είναι διαπραγματεύσιμοι. Θέλει η χώρα υποδοχής του ν' απέχει μάξιμουμ δύο ώρες αεροπορικώς απ' το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, καθώς υπολογίζει ιδιαίτερα τις μετακινήσεις και θέλει να συνεχίσει ν' απολαμβάνει την ζεστασιά του σπιτιού του στο Έσεν.

Στο πρόσφατο παρελθόν ο Ρεχάγκελ είχε κατ΄επανάληψη συναντηθεί στην Βιέννη με τον Αντρέας Χέρτζογκ ο οποίος του έχει μεταφέρει την επιθυμία της Αυστριακής Ομοσπονδίας να τον προσλάβει. Άλλη γλώσσα πέραν της μητρικής του δεν έχει καμία διάθεση να μάθει ο καταξιωμένος προπονητής. Η Αυστρία του ταιριάζει γάντι. Αλλά και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν θα έλεγε όχι, εφόσον δεν έθεταν ενστάσεις στους όρους του.

Πήρε 10 εκ. ευρώ, αλλά δεν έκανε καμία επένδυση

Περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ μπήκαν στον λογαριασμό του Ότο Ρεχάγκελ στην Γερμανία. Απ' αυτά στην Ελλάδα δεν ξοδεύτηκε σχεδόν τίποτα. Ο χερ Ότο δεν έκανε καμία επένδυση στην χώρα μας. Δεν αγόρασε ούτε ένα εξοχικό στα υπέροχα νησιά μας, ώστε μια φορά τον χρόνο να έρχεται να κάνει τις βουτιές του και να βλέπει τους Έλληνες φίλους και γνωστούς. Τίποτα. Ακόμη και όταν η ΕΠΟ του είχε νοικιάσει και χρυσοπλήρωνε σπίτι στην Φιλοθέη, ο Γερμανός προπονητής, δεν το επισκεπτόταν ούτε σαν... μουσαφίρης. Μοιραία στην Ομοσπονδία αποφάσισαν να ξενοικιάσουν την βίλα για να μην πληρώνουν τζάμπα χρήματα.

Ο Φερνάντο μπορεί να γίνει... Έλληνας, ο Ότο ποτέ

Ο Ρεχάγκελ δεν έχει διάθεση να έρχεται στην Ελλάδα, ούτε σαν τουρίστας. Προτιμά να σπαταλήσει τον πολύ ελεύθερο χρόνο του αλλού και ας φημίζεται η χώρα μας για τον ήλιο, τη θάλασσα, την καλή διατροφή, τα παραδεισένια τοπία της. Τόσα χρόνια ο Ότο δεν έκανε διακοπές στην χώρα μας, σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες του. Αντίθετα ο Φερνάντο Σάντος, με το που υπέγραψε συμβόλαιο με την ΕΠΟ για την τεχνική ηγεσία της εθνικής μας ομάδας, πήρε σαν κοινός θνητός το πλοίο της γραμμής και πήγε στην Πάρο. Στην δε παρουσίασή του φρόντισε να μιλήσει Ελληνικά και ν' αγγίξει τον ψυχισμό των Ελλήνων. Ο Φερνάντο ναι, μπορεί να γίνει Έλληνας. Ο Ότο ποτέ.

17/05/2012 | 20:11
Λίγες ώρες μετά την γνωστοποίηση των 25 παικτών της αποστολής της Εθνικής, ο Διονύσης Χιώτης σχολίασε σε σελίδα κοιν...
17/05/2012 | 12:48
Ο Φερνάντο Σάντος έκανε γνωστά σε συνέντευξη Τύπου τα ονόματα των 25 παικτών, που βρίσκονται στην προεπιλογή ενόψει...
10/05/2012 | 12:20
Τις πρώτες κλήσεις των διεθνών ενόψει της τελικής φάσης του EURO 2012 ανακοίνωσε ο Φερνάντο Σάντος, οι οποίες αφορού...
04/05/2012 | 10:20
Ο Φερνάντο Σάντος δεν έχει καταλήξει ακόμα στους 25 ποδοσφαιριστές που θα απαρτίζουν την αρχική αποστολή της Εθνικής...
18/04/2012 | 14:03
Λειψή θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας ενόψει EURO, καθώς τα play off θα τελειώσουν στ...
06/04/2012 | 12:31
Για άλλα δύο χρόνια ο Φερνάντο Σάντος θα βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής ομάδας. Η απόφαση πάρθηκε στην εν...
31/03/2012 | 17:23
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, αναφέρθηκε στον στόχο της Εθνικής ομάδας ενόψει της συμμετοχής της στα τελικά...
19/03/2012 | 16:49
Ο Φερνάντο Σάντος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ότο Ρεχάγκελ και τη δουλειά που έκανε στην Εθνική, ενώ τόνισε...
15/03/2012 | 02:09
Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκεται ο Φερνάντο Σάντος, που προσπαθεί και αυτός να λύσει το γρίφο των ημερομηνιών για να γ...
10/03/2012 | 01:04
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιάννης Οικονομίδης, τόνισε πως κάποια από τα πράγματα που έχει ζητήσει ο Φερνάντο Σ...
09/03/2012 | 23:51
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος, μίλησε για την Εθνική Ελλάδας σε ραδιοφωνική συνέντευξη τονίζοντας πως αν υπά...
02/03/2012 | 11:41
Εντός του τρέχοντος μήνα ο Φ. Σάντος θα κάνει γνωστές τις προθέσεις του σχετικά με το αν θα παραμείνει στην τεχνική...
01/03/2012 | 14:23
Ταπεινά και με το κεφάλι κάτω δήλωσε ο Κώστας Κατσουράνης πως πρέπει να πάει η Εθνική ομάδα στο Euro, υποστηρίζοντας...
01/03/2012 | 00:34

Μπορεί η Εθνική ομάδα του Φερνάντο Σάντος να μην ηττήθηκε στο φιλικό προετοιμασίας από το Βέλγιο (1-1), ωστόσο, δ...

28/02/2012 | 18:09
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σ. Πιλάβιος, τόνισε ότι προέχει το EURO και εν συνεχεία θα ασχοληθούν στην Ομοσπονδία με την ανα...
28/02/2012 | 16:25
Μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA, ο Φερνάντο Σάντος αναφέρθηκε στα κριτήρια με τα οποία θα διαλέξει τους εκ...