Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Η παγκόσμια πρωτοτυπία των αναδιαρθρώσεων και τα νέα σχέδια

Ημερομηνία: 17 Μάη, 2015 13:34
Η παγκόσμια πρωτοτυπία των αναδιαρθρώσεων και τα νέα σχέδια

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο και η ΕΠΟ ως υπερκείμενη αρχή του χρειάζονται αναδιάρθρωση εκ βάθρων στους περισσότερους τομείς – ιδιαίτερα στους νευραλγικούς και κρίσιμους για την αξιοπιστία του αθλήματος. Εντούτοις η μόνη αναδιάρθρωση που γίνεται τα τελευταία χρόνια, όχι πάντα επιτυχημένα αλλά ούτε έγκαιρα, είναι αυτή των εθνικών κατηγοριών.

Επί της ουσίας τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου παιγμένο από το κατώτερο των περιστάσεων, αυτοδίδακτο παραγοντικό προσωπικό της ΕΠΟ, το οποίο επιχειρεί να σχεδιάσει των αριθμό ομάδων των εθνικών πρωταθλημάτων και κάθε χρόνο να ανακοινώνει αλλαγές σε ότι ένα χρόνο πριν παρουσιάζει ως «οριστικό».

Στις 28/3/2013 ο mastermind της ΕΠΟ Ι. Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε τις αναδιαρθρώσεις των εθνικών πρωταθλημάτων, πλην Super League, τις οποίες παρουσίασε ως το απόσταγμα πολυετούς μελέτης που άρχισε από το 2005!

Περίπου ένα χρόνο αργότερα, στις 11/3/2014, η ΕΠΟ με κείμενο που προσομοιάζει με «αιτιολογική έκθεση» υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «μπαίνει τάξη το δεκάξι!», και με φωτογραφία του mastermind I. Γ. Παπακωνσταντίνου, με ύφος που θυμίζει βασιλιά κατά την τελετή ενθρόνισής του, παραδέχεται τις παθογένειες του συστήματος και προαναγγέλλει ότι όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω από τις ξαφνικές αυξομειώσεις του αριθμού των ομάδων ως αποτέλεσμα πελατειακών και ιδιοτελών σχέσεων «έχει τη βούληση να τα κλείσει στο χρονοντούλαπο της ποδοσφαιρικής ιστορίας».

Το παράδοξο αλλά ταυτοχρόνως σύνηθες για το επίπεδο άσκησης διοίκησης της ΕΠΟ είναι ότι στο σχέδιο προβλέπεται ότι από την περίοδο 2016-17 «θα υπάρξει η οριστική μορφή του ελληνικού ποδοσφαιρικού χάρτη με 16 ομάδες στη Σούπερ Λίγκα, 20 ομάδες στη Φούτμπολ Λιγκ και τέσσερις ομίλους των 16 ομάδων στη Γ΄ Εθνική».

Αυτή, όπως υποστηρίζει, «είναι μια θεσμική και ουσιαστική αλλαγή, η οποία είναι επιβεβλημένη στις νέες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες της χώρας μας στην εποχή της κρίσης».

Όμως λίγο πιο κάτω, στο ίδιο κείμενο, προκύπτει ότι ο αριθμός των ομάδων της Φούτμπολ Λιγκ θα είναι 18 και όχι 20, όπως αναφέρεται αρχικά!

Ένα χρόνο μετά, στις 12/3/2015 το ΔΣ της ΕΠΟ ακύρωσε τον εαυτό του και το παροιμιώδους ευφυΐας σύνθημα «μπαίνει τάξη το δεκάξι» και ξανανοίγωντας το χρονοντούλαπο της ιστορίας ανακοίνωσε ότι συγκροτεί επιτροπή «με αντικείμενο την επεξεργασία και συγκρότηση πρότασης προς το δ.σ. για τη περαιτέρω αναδιάρθρωση των εθνικών κατηγοριών, μετά το τέλος περιόδου 2015-16, οπότε και θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αναδιάρθρωση».

Ήδη στο τραπέζι έχει μπει η περαιτέρω μείωση των ομάδων των δύο επαγγελματικών κατηγοριών που την επόμενη σεζόν (2015 - 2016) θα διεξαχθούν με 16 ομάδες η Super League και με 20 η Football League, η οποία αποτελεί την κατηγορία – πειραματόζωο της ΕΠΟ και δεν αποκλείεται ο αριθμός των ομάδων της να φτάσει την περίοδο 2016 – 2017 κάτω από τις 18.

Το πρωτάθλημα - πειραματόζωο

Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα έχει αναδιαρθρωθεί πέντε φορές μέσα σε διάστημα έξι ετών, κάτι που μάλλον αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Την περίοδο 2011-12 το πρωτάθλημά της διεξήχθη με 18 ομάδες. Την περίοδο 2012-13 διεξήχθη με 21 ομάδες. Η απόφαση της ξαφνικής αύξησης ελήφθη προκειμένου να «αποκατασταθούν» οι Ολυμπιακός Β., Καβάλα και Ηρακλής που «αποβλήθηκαν» για διαφορετικούς λόγους από το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Την περίοδο 2013-14 το πρωτάθλημα διεξήχθη με 28 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14. Η αύξηση αυτή τη φορά οφειλόταν στο ότι η Φούτμπολ Λιγκ κλήθηκε να απορροφήσει επτά επιπλέον ομάδες, λόγω της συγχώνευσής της Γ΄ με τη Δ΄ Εθνική.

Κατά την τρέχουσα περίοδο, 2014 - 15 το πρωτάθλημα διεξήχθη με 26 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των 13 και όχι με 28 όπως προβλεπόταν λόγω αδυναμίας ομάδων να πάρουν μέρος.

Την επόμενη σεζόν, 2015 - 16 θα διεξαχθεί με 20 ομάδες -εκτός αν δεν συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός- και από τη σεζόν 2016 - 17 θα γίνει μια νέα αναδιάρθρωση.

Έτσι, για να μην πλήττουμε.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και (Αλβανικός) Εθνικισμός
Soccerplus.gr: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και (Αλβανικός) Εθνικισμός Ημερομηνία άρθρου: 12 Μαρτίου, 2017 12:17

Το βράδυ του Σαββάτου 4-3-2017 ο Αλβανός αθλητής Izmir Smajlaj –στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι— μετά από μια εξαιρετική προσπάθεια, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος... Του Ν. Πατσαντάρα

Περισσότερα...
Η χαμένη μεταγραφική και όχι μόνο περίοδος του Παναθηναϊκού
Soccerplus.gr: Η χαμένη μεταγραφική και όχι μόνο περίοδος του Παναθηναϊκού Ημερομηνία άρθρου: 01 Φεβρουαρίου, 2017 01:37

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο περιθώριο της βράβευσης του ως καλύτερου προπονητή της σεζόν 2015-16 είπε ότι δεν θα διώχνουμε ποδοσφαιριστές, θα φέρνουμε κι’ όλας. Ας πάμε να δούμε όμως τι ήθελε ο Ουζουνίδης και τι πήρε...

Περισσότερα...
Τα πέντε οφέλη που θα προκύψουν από το στόχο των επτά σερί νικών
Soccerplus.gr: Τα πέντε οφέλη που θα προκύψουν από το στόχο των επτά σερί νικών Ημερομηνία άρθρου: 10 Ιανουαρίου, 2017 18:17

Το επτά είναι ο "αγαπημένος" αριθμός για τους Παναθηναϊκούς για ένα χαρούμενο 2017. Μπορεί ο μπασκετικός ΠΑΟ να στοχεύει στο 7ο αστέρι, αλλά ο ποδοσφαιρικός στα 7 συνεχόμενα επιτυχή αποτελέσματα, που είναι εφικτός στόχος.

Περισσότερα...
H θεωρία των... πουθενάδων και η έξαρση της "κουπολαγνείας"
Soccerplus.gr: H θεωρία των... πουθενάδων και η έξαρση της "κουπολαγνείας" Ημερομηνία άρθρου: 02 Ιανουαρίου, 2017 18:35

Το 2017 μπήκε (σ.σ. καλή χρόνια να έχουμε με υγεία), όμως οι παθήσεις του 2016 δεν έμειναν πίσω, αποδεικνύοντας ότι η αθλητική παιδεία στους φιλάθλους (και σε ορισμένους παράγοντες) είναι σαν τον Αγιο Βασίλη. Δεν υπάρχουν.

Περισσότερα...
Το «τρελό» σενάριο που μπορούσε ν’ αφήσει τον ΠΑΟ εκτός κυπέλλου
Soccerplus.gr: Το «τρελό» σενάριο που μπορούσε ν’ αφήσει τον ΠΑΟ εκτός κυπέλλου Ημερομηνία άρθρου: 16 Δεκεμβρίου, 2016 03:11

Εξ αρχής στον αγώνα ΟΦΗ - Ηρακλής, σχεδόν όλοι εκτιμούσαν ότι θα ερχόταν ισόπαλος, καθώς με αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με πιθανή νίκη του Παναθηναϊκού επί του Απόλλωνα, αυτό το αποτέλεσμα θα βόλευε και τις δυο ομάδες...

Περισσότερα...
Φωνή οπαδού, οργή Θεού σε Παναθηναϊκό και… Σπάρτη
Soccerplus.gr: Φωνή οπαδού, οργή Θεού σε Παναθηναϊκό και… Σπάρτη Ημερομηνία άρθρου: 15 Δεκεμβρίου, 2016 14:48

Ενα ντόμινο εξελίξεων παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στον ΠΑΟ. Αν και αρχικά φαινόταν ότι η βασική αλλαγή ήταν αυτή του προπονητή, ο πρόεδρος του "τριφυλλιού" φέρεται να δείχνει έτοιμος για βαθιές αλλαγές που έμοιαζαν απαραίτητες.

Περισσότερα...
Τι δεν μπορεί να αλλάξει ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό
Soccerplus.gr: Τι δεν μπορεί να αλλάξει ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό Ημερομηνία άρθρου: 06 Δεκεμβρίου, 2016 23:09

Πάνω που ήθελα να ξεκινήσω γράφοντας τι άλλαξε ο Ουζουνίδης μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αναγκάζομαι να γράψω τι δεν μπορεί να αλλάξει ο Ουζουνίδης, λόγω Στραματσόνι. Μετά από ένα νικηφόρο αγώνα με τον ΠΑΟΚ...

Περισσότερα...
Το... κυριλίκι του Στράμα και η διαφορά του Ουζουνίδη
Soccerplus.gr: Το... κυριλίκι του Στράμα και η διαφορά του Ουζουνίδη Ημερομηνία άρθρου: 02 Δεκεμβρίου, 2016 14:36

Δεν μου αρέσει να κάνω αυτά που κάνουν άλλοι, δηλαδή να γράφω για το πόσο πετυχημένο ήταν το προηγούμενο άρθρο με τον τίτλο «υπάρχει ζωή στον ΠΑΟ» και ότι στην επόμενη γκέλα (είτε θα ήταν αυτή με τον ΠΑΟΚ είτε με τον ΟΦΗ) δεν θα υπάρχει αύριο για τον Ιταλό. 

Περισσότερα...
Υπάρχει ζωή στον Παναθηναϊκό αλλά υπάρχει και απορία…
Soccerplus.gr: Υπάρχει ζωή στον Παναθηναϊκό αλλά υπάρχει και απορία… Ημερομηνία άρθρου: 28 Νοεμβρίου, 2016 00:42

Αν οι επιστήμονες προσπαθούν δεκαετίες ολόκληρες να αποδείξουν ότι υπάρχει ζωή σε πλανήτες πέραν της γης, έτσι και οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού προσπαθούν να καταλάβουν αν αυτό το πράγμα που λέγεται Παναθηναϊκός...

Περισσότερα...
Επιλογή υψηλού ρίσκου η παραμονή Στραματσόνι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ
Soccerplus.gr: Επιλογή υψηλού ρίσκου η παραμονή Στραματσόνι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ Ημερομηνία άρθρου: 08 Νοεμβρίου, 2016 12:59

Έρχεται ο κόσμος στο Κορωπί, σε περιμένει να σου παραπονεθεί και σου εκφράζει όχι απλά την δυσαρέσκεια του για τον Ιταλό προπονητή (ο οποίος έχει αποτύχει παταγωδώς σε όποιο ντέρμπι έχει κοουτσάρει τους πράσινους), αλλά την απόγνωση του για τον Ιταλό

Περισσότερα...

Blogs

SoccerOpolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3