Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

Η ΕΠΟ θέλει έναν "αυτοφωράκια" για τους ορισμούς διαιτητών

Ημερομηνία: 19 Σεπτεμβρίου, 2015 12:48
Η ΕΠΟ θέλει έναν "αυτοφωράκια" για τους ορισμούς διαιτητών

ΤΟΥ ΗΛ.ΜΠΑΝΤΟΥΝΑ

Η ξαφνική και αναίτιολόγητη απόφαση  της ΚΕΔ/ ΕΠΟ – ήτοι των κ.κ. Γκιρτζίκη, Καραμελίδη- να «καρατομήσει» τον Γιάννη Τσαχειλίδη που ήταν υπεύθυνος για τους ορισμούς διαιτητών της Super League, ενώ βρισκόμαστε μόλις στην τρίτη «στροφή» του πρωταθλήματος και κατά την έναρξη των συνεχών ντέρμπι στα οποία εν πολλοίς θα κριθεί η θέση του πρωταθλητή, εγείρει πολλά ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαιτησίας αλλά και για την σκοπιμότητα της απόφασης αυτής.

Κατ΄ αρχάς, έχει γίνει πλέον συνήθεια τα μέλη της ΚΕΔ να αλλάζουν, αρμοδιότητες και ρόλους δίχως να υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση αλλά και χωρίς να γίνεται επίκληση «σπουδαίου λόγου», κάτι που παραπέμπει σε αδιαφανείς συνθήκες η οποίες εξ’ ορισμού μειώνουν το επίπεδο της – όποιας – αξιοπιστίας.

Χαρακτηριστικότερος παράδειγμα ο πολυδιαφημισμένος Χιου Ντάλας, ο οποίος προσελήφθη τον Ιούλιο 2014 για να εξυψώσει το επίπεδο της ελληνικής διαιτησίας, αναλαμβάνοντας την πλήρη ευθύνη για τα δύο επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ωστόσο τον περασμένο Νοέμβρη, ο Σκωτσέζος παραιτήθηκε των καθηκόντων του ως υπεύθυνος  των ορισμών διαιτητών «μέχρι να μάθει τους διαιτητές».

Aποτελεί εύλογο ερώτημα γιατί αντί να επιστρέψει στην θέση του, μετά την αποπομπή Τσαχειλίδη, προτιμάται από τον πρόεδρο της ΕΠΣ Ημαθίας και πρόεδρο της ΚΕΔ, Γιώργο Καραμελίδη, ο Φραγκίσκος Σωμαρακάκης, ο οποίος σε σχέση με άλλες επιλογές είχε μικρή διαιτητική καριέρα και ακόμα μικρότερη εμπειρία σε θέσεις – κλειδιά.

Εκτός αν συμπεράνουμε ότι σχεδόν έναν χρόνο μετά, ο Ντάλας, ο οποίος εξακολουθεί να είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, με δευτερεύουσες αρμοδιότητες δεν γνωρίζει τους διαιτητές της Super League.

Συνεπώς το επόμενο ερώτημα που προκύπτει έχει να κάνει με τον ακριβή ρόλο του Ντάλας εντός της ΚΕΔ. Ο Σκωτσέζος  που είναι παράλληλα ο Νο 2 στην επιτροπή διαιτησίας της UEFA, συνεχίζει να δουλεύει για το καλό της ελληνικής διαιτησίας, να παίρνει τον μισθό του κάθε μήνα (ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό σε περίοδο οικονομικής κρίσης), ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει ποιές ακριβώς είναι οι αρμοδιότητές του.

Εκτός του Ντάλας η ΕΠΟ συμβάλλεται  και με τον Κύρο Βασάρα, ο οποίος επίσης είναι μέλος της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA και από την ΕΠΟ έχει περιοριστεί στον ρόλο της επιμόρφωσης  των διαιτητών. Την ίδια στιγμή που στην Ρουμανία, εκτιμώντας τα προσόντα και την εμπειρία του στον χώρο, του έχουν αναθέσει τον ρόλο του ορισμού των διαιτητών στο δικό τους πρωτάθλημα.

Είναι δηλαδή σα μια ομάδα να έχει στη σύνθεσή της ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης και εμπειρίας και να τους αφήνει μόνιμα στον πάγκο, χρησιμοποιώντας ποδοσφαιριστές αντικειμενικά υποδεέστερους και αμφίβολης αξίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δύο πράγματα συμβαίνουν. Πρώτον, υπάρχει κάτι «σάπιο» που χρήζει διερεύνησης. Δεύτερον, η ομάδα θα έχει άσχημα αποτελέσματα.

Κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποστηρίξει, συμπερασματικά και παρατηρώντας τις άστοχες κινήσεις και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ, πως η ομοσπονδία δεν θέλει ή / και δεν έχει τη δύναμη να διατηρήσει στη του υπεύθυνου ορισμού διαιτητών Super League, πρόσωπα με εμπειρία, περγαμηνές, παραστάσεις από το εξωτερικό και προοπτικές.

Περισσότερο μοιάζει να αναζητά έναν κατά Βαγγέλη Μεϊμαράκη «ατυτοφωράκια»*, δηλαδή ένα άτομο χωρίς προϋποθέσεις καριέρας χώρο και χωρίς να έχει δημιουργήσει όνομα που θα θέλει να το περιφρουρήσει για το μέλλον του στο χώρο.

Έναν άνθρωπο για να κάνει τη «δουλειά» που του έχει ανατεθεί και για την οποία πληρώνεται από το «σύστημα» και άρα υπόκειται στις εντολές του, ο οποίος ενίοτε θα λειτουργεί σαν «αλεξικέραυνο» δεχόμενος  τις «βολές», την αρνητική κριτική και τα σχόλια όσων βλέπουν πως η κατάσταση στην ελληνική διαιτησία διαρκώς θα διολισθαίνει.

Και η αλήθεια είναι πως με την συνέχιση αυτής της πολιτικής από πλευράς ΕΠΟ, με την τοποθέτηση λάθος  ή / και αμφιλεγόμενων ανθρώπων σε λάθος θέσεις, τείνει να δικαιώσει αυτούς που ασκούν την κριτική και δηλώνουν απαισιόδοξοι για την «χρηστή διοίκηση» στον χώρο της διαιτησίας και κατ΄ επέκταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

*    Αυτοφωράκιας: (νεολογισμός) άτομο που παρουσιάζεται ως υπεύθυνος νυχτερινού κέντρου ώστε να κλειστεί προσωρινά στο αυτόφωρο, αντί του πραγματικού υπευθύνου, σε περιπτώσεις αυτόφωρης δίωξης λόγω παραβίασης του ωραρίου λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και (Αλβανικός) Εθνικισμός
Soccerplus.gr: Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου και (Αλβανικός) Εθνικισμός Ημερομηνία άρθρου: 12 Μαρτίου, 2017 12:17

Το βράδυ του Σαββάτου 4-3-2017 ο Αλβανός αθλητής Izmir Smajlaj –στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλειστού στίβου που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι— μετά από μια εξαιρετική προσπάθεια, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος... Του Ν. Πατσαντάρα

Περισσότερα...
Η χαμένη μεταγραφική και όχι μόνο περίοδος του Παναθηναϊκού
Soccerplus.gr: Η χαμένη μεταγραφική και όχι μόνο περίοδος του Παναθηναϊκού Ημερομηνία άρθρου: 01 Φεβρουαρίου, 2017 01:37

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο περιθώριο της βράβευσης του ως καλύτερου προπονητή της σεζόν 2015-16 είπε ότι δεν θα διώχνουμε ποδοσφαιριστές, θα φέρνουμε κι’ όλας. Ας πάμε να δούμε όμως τι ήθελε ο Ουζουνίδης και τι πήρε...

Περισσότερα...
Τα πέντε οφέλη που θα προκύψουν από το στόχο των επτά σερί νικών
Soccerplus.gr: Τα πέντε οφέλη που θα προκύψουν από το στόχο των επτά σερί νικών Ημερομηνία άρθρου: 10 Ιανουαρίου, 2017 18:17

Το επτά είναι ο "αγαπημένος" αριθμός για τους Παναθηναϊκούς για ένα χαρούμενο 2017. Μπορεί ο μπασκετικός ΠΑΟ να στοχεύει στο 7ο αστέρι, αλλά ο ποδοσφαιρικός στα 7 συνεχόμενα επιτυχή αποτελέσματα, που είναι εφικτός στόχος.

Περισσότερα...
H θεωρία των... πουθενάδων και η έξαρση της "κουπολαγνείας"
Soccerplus.gr: H θεωρία των... πουθενάδων και η έξαρση της "κουπολαγνείας" Ημερομηνία άρθρου: 02 Ιανουαρίου, 2017 18:35

Το 2017 μπήκε (σ.σ. καλή χρόνια να έχουμε με υγεία), όμως οι παθήσεις του 2016 δεν έμειναν πίσω, αποδεικνύοντας ότι η αθλητική παιδεία στους φιλάθλους (και σε ορισμένους παράγοντες) είναι σαν τον Αγιο Βασίλη. Δεν υπάρχουν.

Περισσότερα...
Το «τρελό» σενάριο που μπορούσε ν’ αφήσει τον ΠΑΟ εκτός κυπέλλου
Soccerplus.gr: Το «τρελό» σενάριο που μπορούσε ν’ αφήσει τον ΠΑΟ εκτός κυπέλλου Ημερομηνία άρθρου: 16 Δεκεμβρίου, 2016 03:11

Εξ αρχής στον αγώνα ΟΦΗ - Ηρακλής, σχεδόν όλοι εκτιμούσαν ότι θα ερχόταν ισόπαλος, καθώς με αυτό το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με πιθανή νίκη του Παναθηναϊκού επί του Απόλλωνα, αυτό το αποτέλεσμα θα βόλευε και τις δυο ομάδες...

Περισσότερα...
Φωνή οπαδού, οργή Θεού σε Παναθηναϊκό και… Σπάρτη
Soccerplus.gr: Φωνή οπαδού, οργή Θεού σε Παναθηναϊκό και… Σπάρτη Ημερομηνία άρθρου: 15 Δεκεμβρίου, 2016 14:48

Ενα ντόμινο εξελίξεων παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στον ΠΑΟ. Αν και αρχικά φαινόταν ότι η βασική αλλαγή ήταν αυτή του προπονητή, ο πρόεδρος του "τριφυλλιού" φέρεται να δείχνει έτοιμος για βαθιές αλλαγές που έμοιαζαν απαραίτητες.

Περισσότερα...
Τι δεν μπορεί να αλλάξει ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό
Soccerplus.gr: Τι δεν μπορεί να αλλάξει ο Ουζουνίδης στον Παναθηναϊκό Ημερομηνία άρθρου: 06 Δεκεμβρίου, 2016 23:09

Πάνω που ήθελα να ξεκινήσω γράφοντας τι άλλαξε ο Ουζουνίδης μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, αναγκάζομαι να γράψω τι δεν μπορεί να αλλάξει ο Ουζουνίδης, λόγω Στραματσόνι. Μετά από ένα νικηφόρο αγώνα με τον ΠΑΟΚ...

Περισσότερα...
Το... κυριλίκι του Στράμα και η διαφορά του Ουζουνίδη
Soccerplus.gr: Το... κυριλίκι του Στράμα και η διαφορά του Ουζουνίδη Ημερομηνία άρθρου: 02 Δεκεμβρίου, 2016 14:36

Δεν μου αρέσει να κάνω αυτά που κάνουν άλλοι, δηλαδή να γράφω για το πόσο πετυχημένο ήταν το προηγούμενο άρθρο με τον τίτλο «υπάρχει ζωή στον ΠΑΟ» και ότι στην επόμενη γκέλα (είτε θα ήταν αυτή με τον ΠΑΟΚ είτε με τον ΟΦΗ) δεν θα υπάρχει αύριο για τον Ιταλό. 

Περισσότερα...
Υπάρχει ζωή στον Παναθηναϊκό αλλά υπάρχει και απορία…
Soccerplus.gr: Υπάρχει ζωή στον Παναθηναϊκό αλλά υπάρχει και απορία… Ημερομηνία άρθρου: 28 Νοεμβρίου, 2016 00:42

Αν οι επιστήμονες προσπαθούν δεκαετίες ολόκληρες να αποδείξουν ότι υπάρχει ζωή σε πλανήτες πέραν της γης, έτσι και οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού προσπαθούν να καταλάβουν αν αυτό το πράγμα που λέγεται Παναθηναϊκός...

Περισσότερα...
Επιλογή υψηλού ρίσκου η παραμονή Στραματσόνι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ
Soccerplus.gr: Επιλογή υψηλού ρίσκου η παραμονή Στραματσόνι στο ντέρμπι με την ΑΕΚ Ημερομηνία άρθρου: 08 Νοεμβρίου, 2016 12:59

Έρχεται ο κόσμος στο Κορωπί, σε περιμένει να σου παραπονεθεί και σου εκφράζει όχι απλά την δυσαρέσκεια του για τον Ιταλό προπονητή (ο οποίος έχει αποτύχει παταγωδώς σε όποιο ντέρμπι έχει κοουτσάρει τους πράσινους), αλλά την απόγνωση του για τον Ιταλό

Περισσότερα...

Blogs

SoccerOpolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3