Ημερομηνία
Soccerplus.gr
LIVE SCORE

2016: Η αρχή του τέλους - 2017: Από τη μετάβαση στην "τελική λύση"

Ημερομηνία: 31 Δεκεμβρίου, 2016 14:03
2016: Η αρχή του τέλους - 2017: Από τη μετάβαση στην "τελική λύση"

Του Θάνου Μπλούνα

Αναντίρρητα, το σημαντικότερο γεγονός για το θεσμικό κομμάτι του ποδοσφαίρου ήταν η παρέμβαση της FIFA και ο διορισμός προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ έως τις 31.5.2017.

Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, που αποφάσισε την αναβολή των προγραμματισμένων για τον περασμένο Οκτώβριο εκλογών και την τέλεσή τους με βάση τα προβλεπόμενα στο νόμο.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι αποτελεί την «αρχή του τέλους» για το «σύστημα», που έλεγχε και διοικούσε την ομοσπονδία από το 1997 φτάνοντας το άθλημα στα έσχατα σημεία κατάπτωσης και αναξιοπιστίας και στα υψηλότερα σημεία σε θέματα διαφθοράς και παραβατικότητας.

Ωστόσο, μέχρι την παρέμβαση της FIFA, η οποία είχε ζητηθεί επισήμως από τον τέως υφυπουργό Αθλητισμού, Στ. Κοντονή, από τον περασμένο Αύγουστο, υπήρχε παρατεταμένη περίοδο κρίσης στις σχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού με την ΕΠΟ.

Αποτέλεσμα της διελκυστίνδας του τέως υφυπουργού Αθλητισμού, Στ. Κοντονή με την διοίκηση της ΕΠΟ, εκτός από την έντονη δημόσια αντιπαράθεση ήταν αναβολή δις της προγραμματισμένης από την ΕΠΟ τέλεσης του τελικού κυπέλλου, λόγω μη υλοποίησης της συμφωνίας που προϋπήρξε, ανάμεσα σε Κοντονή και Γκιρτζίκη για τους διαιτητές, που θα ορίζονταν.

Επίσης, με αφορμή την απόφαση της προηγούμενης διοίκησης της ΕΠΟ να αλλάξει τη σύνθεση των δικαστικών οργάνων, «αλλοιώνοντας» τη σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας, αλλά και λόγω των αντιδράσεων των μεγάλων ΠΑΕ με αφορμή τους νέους πίνακες διαιτητών, αποφασίστηκε με υπουργική απόφαση η αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος και του κυπέλλου της τρέχουσας σεζόν.  

Στο επίπεδο της ποινικής δικαιοσύνης ο εισαγγελέας εφετών, Στ. Δασκαλόπουλος πρότεινε την παραπομπή σε δίκη 28 προσώπων, για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο. Ανάμεσα τους η ηγεσία της ΕΠΟ την περίοδο 2012 - 2014, πρόεδροι ΠΑΕ Super League, διαιτητές Super League κ.α.

Το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παραπομπή στο ακροατήριο της υπόθεσης της «κάρτας υγείας», με συνολικά 31 κατηγορούμενους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ από το 2005 και εντεύθεν. Αποτέλεσμα της παραπομπής της υπόθεση στο ακροατήριο και της εφαρμογής των προβλέψεων από το αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργείο, ήταν να εκπέσουν των αξιωμάτων τους, ο τέως πρόεδρος της ΕΠΟ, Γ. Γκιρτζίκης, άλλα πέντε μέλη του ΔΣ, αλλά και πρόεδροι Ενώσεων.

Επίσης ασκήθηκε ποινική δίωξη, από τον εισαγγελέα, Χ. Λακαφώση σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου και της ΕΠΟ για την υπόθεση των πλαστών ασφαλιστικών και φορολογικών ενημεροτήτων.

Το γεγονός που σημάδεψε το 2016 ήταν ο εμπρησμός στην οικία του Γ. Μπίκα περίπου δέκα ημέρες από τον διορισμό του από τη FIFA ως πρόεδρος της ΚΕΔ και μέλος της ΠΔΕ.

Ο εμπρησμός οδήγησε στην παραίτηση του ίδιου και των συνεργατών του Τσαχειλίδη και Καλύβα, σε νέα αναβολή του πρωταθλήματος για μία αγωνιστική και σε ενεργοποίηση της ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής, κατόπιν απόφασης, που ελήφθη σε κυβερνητική σύσκεψη παρουσία του πρωθυπουργού.   

Το 2016 υπήρξαν  πειραματισμοί στη διαιτησία ("ισπανικό μονρέλο") και αλλαγές προσώπων σε κορυφαίες θεσμικές θέσεις.

Τον Στ. Κοντονή, ο οποίος έγινε υπουργός Δικαιοσύνης διαδέχθηκε ο Γ. Βασιλειάδης. Πρόεδρος της ΠΔΕ της ΕΠΟ διορίστηκε ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου, Ι. Δρόσος. Tον Γ. Μποροβήλο, στη θέση του προέδρου της Super League, διαδέχθηκε ο Γ. Στράτος. Στη Football League, μετά την αποχώρηση Καλογιάννη, εξελέγη πρόεδρος ο Στ. Σφακιανάκης, ο οποίος μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οδηγήθηκε σε παραίτηση.   

Οδεύοντας προς την "τελική λύση"

Το 2017 αναμένεται να είναι μια μεταβατική χρονιά στην οποία θα μπουν οι βάσεις για τη λειτουργία του ποδοσφαίρου χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος, ώστε να δοθεί η «τελική λύση».

Ως γνωστόν, η θητεία της προσωρινής διοικούσας επιτροπής, που διόρισε η FIFA, τον περασμένο Οκτώβριο στην ΕΠΟ, λήγει κατ’ αρχήν τον προσεχή Μάιο.

Σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να επέλθει συμφωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, σχετικά με τις διατάξεις του νόμου που αφορούν στο ποδόσφαιρο και παράλληλα να εναρμονιστούν με τις βουλές της FIFA οι κανονισμοί και το καταστατικό της ομοσπονδίας.

Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και τις αλλαγές που θα γίνουν εκτιμάται ότι θα καθοριστεί εν πολλοίς η φυσιογνωμία του ελληνικού ποδοσφαίρου τα επόμενα χρόνια.

Μέσα στο 2017 αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νέο συνολικό και κωδικοποιημένο αθλητικό νομοσχέδιο, που αν και δόθηκε σε διαβούλευση, επέστρεψε στη φάση της επεξεργασίας.

Σε επίπεδο επαγγελματικών λιγκών, η Super League θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με το θέμα του αριθμού των ομάδων της, του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματός της και της αναδιανομής των τηλεοπτικών εσόδων, ενώ η «μικρή λίγκα» θα συνεχίσει παλεύει με το μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητάς της.

Σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης αναμένονται εξελίξεις στις υπόθεσεις της "εγκληματικής οργάνωσης", της "κάρτας υγείας" και των "πλαστών ενημεροτήτων".

Ήδη είναι σε εξέλιξη η δίκη για το "μεγάλο Koriopolis" (στημένοι αγώνες της περιόδου 2008 - 2011) σε πρώτο βαθμό και για το "μικρό Koriopolis" σε δεύτερο βαθμό.

Στις 9/1 συζητείται η προσφυγή του δικηγόρου Ανδρ. Μαλάτου κατα της νομιμότητας της διοίκησης, που διόρισε η FIFA στην ΕΠΟ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

H κατανομή 48 θέσεων στο Μουντιάλ και οι αντιδράσεις της Αφρικής
Θάνος Μπλούνας: H κατανομή 48 θέσεων στο Μουντιάλ και οι αντιδράσεις της Αφρικής Ημερομηνία άρθρου: 13 Μαρτίου, 2017 23:31

Η ομόφωνη απόφαση του κογκρέσου της FIFA για αύξηση των ομάδων που θα πάρουν μέρος στο Mουντιάλ, αρχής γενομένης από το 2026, σε 48 από 32, εκτός από κριτικές περί «πολιτικής απόφασης» του Τζιάνι Ινφαντίνο...

Περισσότερα...
Ένας χρόνος Ινφαντίνο στην FIFA: Τι έκανε και τι "ξέχασε" ο πρόεδρος
Θάνος Μπλούνας: Ένας χρόνος Ινφαντίνο στην FIFA: Τι έκανε και τι "ξέχασε" ο πρόεδρος Ημερομηνία άρθρου: 13 Μαρτίου, 2017 11:07

Στις 26 Φεβρουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εκλογή του Τζιάνι Ινφαντίνο στη θέση του προέδρου της FIFA, έπειτα από μια τραυματική περίοδο για την παγκόσμια συνομοσπονδία.

Περισσότερα...
Τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα που έμειναν στην Ιστορία!
Θάνος Μπλούνας: Τα ποδοσφαιρικά σκάνδαλα που έμειναν στην Ιστορία! Ημερομηνία άρθρου: 11 Φεβρουαρίου, 2017 22:03

Ενώ στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη η δίκη του επονομαζόμενου «Κοριόπολις», που αφορά τους «στημένους» αγώνες της περιόδου 2008-2011, πριν από λίγες ημέρες η FIFA υπέγραψε σύμβαση συνεργασίας με την εταιρεία παρακολούθησης στοιχηματικής...

Περισσότερα...
Ο κινεζικός επεκτατισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Θάνος Μπλούνας: Ο κινεζικός επεκτατισμός στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο Ημερομηνία άρθρου: 06 Φεβρουαρίου, 2017 01:04

Οι εξαγορές μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων από κινεζικές εταιρείες, καθώς και η απόκτηση ποδοσφαιριστών με μεγάλο κασέ από κινεζικές ομάδες, έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες, φανερώνοντας μια στροφή των Κινέζων στο ποδόσφαιρο...

Περισσότερα...
Η παραδοχή ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας
Θάνος Μπλούνας: Η παραδοχή ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας Ημερομηνία άρθρου: 05 Φεβρουαρίου, 2017 12:24

Πριν από λίγες ημέρες διέρρευσε η πρόταση της Σούπερ Λίγκας προς τις ΠΑΕ του συνεταιρισμού για τη νέα δομή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Αφορά τα θέματα της αναδιοργάνωσης του...

Περισσότερα...
Η Γιουνάιτεντ έσπασε την κυριαρχία της Ρεάλ στη Football Money League
Θάνος Μπλούνας: Η Γιουνάιτεντ έσπασε την κυριαρχία της Ρεάλ στη Football Money League Ημερομηνία άρθρου: 30 Ιανουαρίου, 2017 00:02

Στην κορυφή της «Football Money League», δηλαδή των ποδοσφαιρικών clubs παγκοσμίως με τα περισσότερα έσοδα, βρίσκεται έπειτα από 12 χρόνια η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σπάζοντας την «ισπανική κυριαρχία» της Ρεάλ Μαδρίτης...

Περισσότερα...
To φαινόμενο του "bullying" στις γυναίκες διαιτητές ποδοσφαίρου
Θάνος Μπλούνας: To φαινόμενο του "bullying" στις γυναίκες διαιτητές ποδοσφαίρου Ημερομηνία άρθρου: 22 Ιανουαρίου, 2017 12:57

Το ποδόσφαιρο θεωρείται ένα κατ’ εξοχήν ανδρικό άθλημα. Η παρουσία διαιτητών γένους θηλυκού σε αγώνες ανδρών, παρότι αποτελεί πλέον κανονικότητα, δεν συναντάται σε αγώνες μεγάλης σπουδαιότητας, ούτε συχνά σε αγώνες...

Περισσότερα...
2016: Η αρχή του τέλους - 2017: Από τη μετάβαση στην "τελική λύση"
Θάνος Μπλούνας: 2016: Η αρχή του τέλους - 2017: Από τη μετάβαση στην "τελική λύση" Ημερομηνία άρθρου: 31 Δεκεμβρίου, 2016 14:03

Αναντίρρητα, το σημαντικότερο γεγονός για το θεσμικό κομμάτι του ποδοσφαίρου ήταν η παρέμβαση της FIFA και ο διορισμός προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ έως τις 31.5.2017.

Περισσότερα...
Επανεκκίνηση με το βλέμμα στραμμένο στη διαιτησία και στα τηλεοπτικά
Θάνος Μπλούνας: Επανεκκίνηση με το βλέμμα στραμμένο στη διαιτησία και στα τηλεοπτικά Ημερομηνία άρθρου: 27 Νοεμβρίου, 2016 19:44

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε πάλι έπειτα από την απόφαση αναστολής που ελήφθη λόγω του εμπρησμού στην οικία του τέως προέδρου της ΚΕΔ και μέλους της διορισμένης από τη FIFA προσωρινής διοικούσας επιτροπής της ΕΠΟ...

Περισσότερα...
Οι προτεραιότητες και τα "αγκάθια" για το νέο υφυπουργό αθλητισμού
Θάνος Μπλούνας: Οι προτεραιότητες και τα "αγκάθια" για το νέο υφυπουργό αθλητισμού Ημερομηνία άρθρου: 20 Νοεμβρίου, 2016 22:03

Ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, αρέσκεται να επαναλαμβάνει ότι «δεν θέλει να είναι υπουργός ποδοσφαίρου, αλλά υπουργός όλου του αθλητισμού», θέλοντας να καταδείξει ότι «αθλητισμός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο».

Περισσότερα...

Βιογραφικό: Θάνος Μπλούνας

Έχει σπουδάσει «Μαζικές Επικοινωνίες» (Μ.Α) στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Σπουδάζει στο τμήμα «Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Εργάζεται στην ΕΡΤ (ΕΡΑ Σπορ, Πρώτο Πρόγραμμα) και στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Στο παρελθόν έχει εργαστεί στις εφημερίδες ΕΘΝΟΣ, ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ, ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΗΧΩ, ΕΞΕΔΡΑ, SPORT XL, FANS NEWS.
Στα περιοδικά MAXIM, ΛΙΓΚΑ, ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ κ.α, καθώς και στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΟVA.
Από το 2002 είναι τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ.
Από το 1998 είναι τακτικό μέλος του ΠΣΑΤ
Το 2009 βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΤ για το αφιέρωμα: «Η φαμίλια των διαιτητών» που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Η συνέντευξη που πήρε από τον διαιτητή Δημήτρη Ποντίκη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26/10/2009) και το ρεπορτάζ «Οι δέκα μέρες που τάραξαν τη διαιτησία» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 18/8/2012) προκάλεσαν την παρέμβαση εισαγγελέων για περαιτέρω έρευνα.

Blogs

SoccerOpolis

Bottom Advetorial 1 Bottom Advetorial 2 Bottom Advetorial 3